Πράσινο & Μωβ

Οι συν-επικεφαλής μας

Βασιλική Γραμματικογιάννη

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και Οικονομικά. Η καριέρα της ως δημοσιογράφου ξεκίνησε το 1987 από το περιοδικό ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, εφημερίδες και sites. Τη δεκαετία του ’90 (την εποχή των μεγάλων εξαγορών και συγχωνεύσεων) ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Αρκετοί παράλληλοι επαγγελματικοί κύκλοι έκλεισαν το 2009 με την “ενηλικίωση” της μετά το θάνατο του πατέρα της. Τότε αποφάσισε να κάνει τις ανησυχίες της για το περιβάλλον επάγγελμα και το 2010 στήνει τη στήλη ECOVOICE στην ATHENS VOICE.

Το 2016 ξεκινά το website europepolis.com με περιβαλλοντικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Σήμερα συνεργάζεται και με την έκδοση του Σαββατοκύριακου της Εφημερίδας των Συντακτών.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Πολιτιστικό Τμήμα του Ινστιτούτου Γκαίτε και καλύπτει δημοσιογραφικά πανευρωπαϊκές πολιτιστικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου, που αφορούν το Μετασχηματισμό της Κοινωνίας μέσω της τέχνης. Για τον κοινωνικό μετασχηματισμό μέσω της τέχνης παρακολούθησε σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρηνανίας Βεστφαλίας (της περιοχής εκείνης της Γερμανίας που η κύρια οικονομική δραστηριότητα βασιζόταν στις εξορύξεις άνθρακα και είναι η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη που έκανε τη μετάβαση) και έκτοτε συμμετέχει ως απόφοιτος στο Διεθνές Δίκτυο του προγράμματος https://synergize.nrw-kultur-international.de/alumni

Έχει παρακολουθήσει πολλά περιβαλλοντικά σεμινάρια μεταξύ των οποίων για τη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, για την σπατάλη των τροφίμων στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και πολλά άλλα.

Συμμετέχει στο ετήσιο δημοσιογραφικό σεμινάριο που οργανώνει η European Economic and Social Commitee, ενώ έχει υπάρξει και ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Καλεσμένη της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, έχει μιλήσει για την ελληνική βιοποικιλότητα και για τους κινδύνους που διατρέχει τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από τις περιορισμένες πολιτικές προστασίας της.

Είναι η μοναδική Ελληνίδα δημοσιογράφος περιβαλλοντικών θεμάτων που προσκάλεσε ο ΟΗΕ στη Σύνοδο Κορυφής το 2015 όπου παρουσιάστηκαν οι 17 παγκόσμιοι στόχοι βιωσιμότητας, γνωστοί ως Sustainable Development Goals, ενώ επρόκειτο για τη Σύνοδο που έβαλε τις βάσεις για να επιτευχθεί τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς η Συμφωνία του Παρισιού.

Παρακολουθεί και καλύπτει δημοσιογραφικά τις παγκόσμιες συνόδους για το κλίμα γνωστές ως COP.

Για την δημοσιογραφική της δουλειά στο περιβάλλον έχει τιμηθεί με δυο δημοσιογραφικές διακρίσεις. Το 2014 με το βραβείο “ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ” προτεινόμενη από το αναγνωστικό κοινό και το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) για τη συνεισφορά της στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Διατηρεί άψογες σχέσεις με τους συναδέλφους της -σε ένα επάγγελμα άκρως ανταγωνιστικό- και είναι πολύ συχνά προσκεκλημένη τους σε ότι αφορά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Λατρεύει το κολύμπι και τα ταξίδια -εσχάτως και την οικοψυχολογία- ενώ με την πολιτική ασχολήθηκε μόλις το 2019 με την κάθοδο της στις ευρωεκλογές με τους Πράσινους Αλληλεγγύη. Ωστόσο επειδή πολιτική είναι η ίδια η ζωή θεωρεί ότι ασχολείται με την πολιτική σε όλη της τη ζωή.

 

 

Δομήνικος Κυριάκος Χρυσίδης

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής. Μιας πολιτικής διαφορετικής από τη σημερινή, που η ποιότητα ζωής του ανθρώπου και η προστασία του πλανήτη πάνε μαζί, και είναι μαζί πρώτα στο τραπέζι της άσκησης πολιτικής, αδιαχώριστα, δυναμικά. Σε μια πολιτική που θα ανανεώσει και εκσυγχρονίσει θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά την Ελλάδα. Σε μια πολιτική που δίνει έμφαση στην πρόληψη, στη φροντίδα, που προωθεί μια ανοιχτή κοινωνία, που αντιπαλεύει τη φτωχοποίηση και τη φυγή των νέων. Σε μια πολιτική που θέτει τις βάσεις για μια άλλη οικονομία – μοχλό προόδου για όλ@, που αμείβει ίσα για αντίστοιχη προσπάθεια, που φορολογεί δίκαια, που βάζει την ηθική στο επίκεντρο της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, που στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, και παράλληλα σέβεται και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Αυτά μόνο μέσα από δύο χρώματα μπορούν να εκφραστούν, το πράσινο και το μωβ.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Από το 2014 ζω μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας, και εργάζομαι ως σύμβουλος διεθνούς ανάπτυξης. Ειδικεύομαι στις αναπτυξιακές πολιτικές της ΕΕ σε τρίτες χώρες και κυρίως στο νότο της Μεσογείου, στην υλοποίηση και αξιολόγηση δημοσίων πολιτικών και προγραμμάτων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το 2020 εξελέγην Συντονιστής της Περιφερειακής Οργάνωσης Εξωτερικού των Οικολόγων Πράσινων, ενώ από το 2021 είμαι Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων. Παράλληλα, είμαι ενεργό μέλος του Βελγικού Γαλλόφωνου Πράσινου Κόμματος Ecolo, όπου και διατελώ χρέη Εκπροσώπου στο Δήμο Έτερμπεεκ- Βρυξελλών σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικής στέγασης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
• 2019, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους-Αλληλεγγύη. Συμμετοχή ως ανεξάρτητος. Κύριες θεματικές δράσεων: Eυρώπη και Ελλάδα, κοινωνική πολιτική και πολιτική νεολαίας, τεχνολογία και ηθική, ισότητα.
• 2019 – 2020, Ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας Πράσινοι, για προσπάθειες ένωσης του πράσινου χώρου στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία που μετά την αποχώρηση μου ίδρυσε το κόμμα «Πράσινοι».
• 2020 – 2021, Μέλος των Οικολόγων Πράσινων και Συντονιστής της νεοσυσταθείσας Περιφερειακής Οργάνωσης Εξωτερικού/Διασποράς. Εκλέχθηκα Εκπρόσωπος των ΟΠ στο Μεσογειακό Δίκτυο των Ευρωπαίων Πράσινων. Κύριες θεματικές δράσεων: Eυρώπη και Ελλάδα, κοινωνική πολιτική, παιδεία, ισότητα, κλίμα και ενέργεια.
• 2021 – 2023, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των ΟΠ- Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων. Εκλέχθηκα Οργανωτικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου των Ευρωπαίων Πράσινων. Κύριες θεματικές δράσεων: Eυρώπη και Ελλάδα, κοινωνική πολιτική, παιδεία και πολιτισμός, ισότητα, γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ, κλίμα και ενέργεια, βιώσιμος τουρισμός, βιώσιμη μετακίνηση.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
• Από το 2014 εργάζομαι στις Βρυξέλλες, στη διαχείριση προγραμμάτων βιώσιμης ανάπτυξης, δημοσιονομικών αλλαγών και αξιολόγησης δημόσιων πολιτικών (βιώσιμης ανάπτυξης, διακυβέρνησης και κλίματος, διασυνοριακής συνεργασίας, ισότητας των φύλων και κοινωνικής πολιτικής ευρύτερα), σε υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, και σε χώρες που γειτονεύουν με την ΕΕ, με έμφαση στη Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο.
• Από το 2017, από τη θέση του Επικεφαλής Προγραμμάτων, και από το 2021 ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, στο κοινωφελές ίδρυμα Foundation for Global Governance and Sustainability (FOGGS), βοηθώ σε δράσεις που στοχεύουν στην εδραίωση ενός μοντέλου βιώσιμης οικονομίας και ενός συστήματος κοινωνικής δικαιοσύνης στα πλαίσια της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για μένα στο λογαριασμό μου LinkedIn
https://be.linkedin.com/in/chrysidis

ΣΠΟΥΔΕΣ
• 2017 – 2019, Vrije Universiteit Brussel, Βρυξέλλες. Master of Science in European Integration and Development – Economy stream. Research thesis: Integrating sustainable development into EU development assistance (Ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στις πολιτικές αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ).
• 2009 – 2013, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Κομοτηνή. Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης – κατεύθυνση Κοινωνική Πολιτική και Διοίκηση.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
• 2016 – 2020, ΜΚΟ Plan International Belgium. Από τη θέση Ambassador Volunteer ενημέρωσα και εκπαίδευσα παιδιά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και κυρίως βοήθησα στην προώθηση της ενεργό συμμετοχής των ανδρών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων.
• 2014 – 2016, μη-κερδοσκοπική οργάνωση Ευρωπαϊκός Δήμος. Από τη θέση του Γενικού Γραμματέα συνέβαλα στη συζήτηση καίριων ζητημάτων γύρω από την Ελλάδα και την ΕΕ, ταυτότητας και κοσμοπολιτισμού, καθώς και σε καμπάνιες επικοινωνίας για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων αποδήμων.
• 2011 – 2015, Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές (JEF) Ελλάδος. Ως επανιδρυτής των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF) Κομότηνης (2011-2013), συμμετείχα ενεργά στη δημιουργία μιας δυναμικής ομάδας φέρνοντας ζητήματα της ΕΕ στην πρώτη γραμμή των τοπικών δράσεων και ειδήσεων, ενόψει της έντονης αμφισβήτησης των Ευρωπαϊκών Θεσμών με την απαρχή της οικονομικής κρίσης το 2008. Συνέχισα να υπερασπίζομαι το «όραμα» μιας ισχυρής Ευρώπης ως Γενικός Γραμματέας (2013-2015) και ως Επίτιμος Αντιπρόεδρος (2016-2018) της JEF Ελλάδος.
• 2009 – 2013, Europe Direct Koμοτηνής. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, ως Εθελοντής και Συντονιστής Εθελοντών του Κέντρου Νέων του Δήμου Κομοτηνής (2009-2013), αλλά και ως στέλεχος του Europe Direct Koμοτηνής (2012-2013) ανέλαβα τη διοργάνωση εκστρατειών για τη πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας, προσβασιμότητας και αναπηρίας, το κλίμα και το περιβάλλον, και την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη.