Πράσινο & Μωβ

 Τι είναι το «Πράσινο & Μωβ»;

Είμαστε μια Συμμαχία, ένας κοινός πολιτικός χώρος κομμάτων και κινήσεων που πιστεύουν στις βιώσιμες πολιτικές λύσεις για τους πολίτες, το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία, τον πλανήτη. Δημιουργήθηκε μετά από πολλές συζητήσεις για τις εναλλακτικές λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα.

Ποια η αναγκαιότητα για ένα νέο πολιτικό σχήμα;

Το «Πράσινο & Μωβ» είναι ένας πολιτικός χώρος που λείπει από την Ελλάδα. Πολλά από τα σημερινά προβλήματα δεν θα υπήρχαν ή θα είχαν δραστικά βελτιωθεί αν υπήρχε δυναμικός ο πολύχρωμος κοινωνικός χώρος της πολιτικής οικολογίας, του φεμινισμού, της φιλοζωίας, των δικαιωμάτων και της φιλελεύθερης κοινωνικής οπτικής. Η κλιματική κρίση δεν θα απειλούσε τις βάσεις της ζωής, ενέργεια θα ήταν κοντά στον πολίτη, η σοφή αντιμετώπιση της φύσης θα κυριαρχούσε, η οικονομία θα υπηρετούσε την κοινωνία, οι ανθρώπινες σχέσεις θα ήταν αλληλέγγυες, η ζωή στις πόλεις και στην ύπαιθρο θα ήταν αξιοβίωτη, η νεολαία θα αντιμετωπίζονταν με αξιοπρέπεια, η ελπίδα και η δημιουργικότητα θα αντικαθιστούσαν τη ζωή της ανασφάλειας για το αύριο και της υποβάθμισης των αξιών.

Απέναντι στο γκρίζο τοπίο των αλληλένδετων κρίσεων, αντιπαραθέτουμε μια χρωματιστή συμμαχία της πολιτικής οικολογίας και άλλων πράσινων προτάσεων με τα νέα πανευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα: των Πειρατών, της Πολιτικής Φιλοζωίας, του Βολτ, του οικοφεμινισμού. Η επιτυχημένη συμπόρευση των ρευμάτων αυτών στο ευρωκοινοβούλιο, μέσα από τη δυναμική πολιτική ομάδα των Πράσινων/EFA, με τους 73 ευρωβουλευτές, ανοίγει δρόμους και για τη χώρα μας.

Γιατί Πράσινο και Μωβ;

Πράσινο και Μωβ είναι τα χρώματα που σχετίζονται με τις ταυτότητες των σχημάτων που απαρτίζουν τη Συμμαχία μας.

Το Πράσινο είναι το χρώμα της οικολογίας και του πράσινου κινήματος. Συμβολίζει τη φύση, την αρμονία, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ίαση και -πάνω από όλα- την ελπίδα.

Το Μωβ είναι το χρώμα του φεμινιστικού κινήματος, του κοινωνικού φιλελευθερισμού και πολλών κομμάτων των Πειρατών και της Πολιτικής Φιλοζωίας, των λύσεων που προκύπτουν μέσα από ειλικρινείς συνεργασίες.

Τι καινούργιο φέρνει το «Πράσινο & Μωβ»;

Το «Πράσινο & Μωβ» είναι το μέσον για να γίνουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα:

 • Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει να καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον, θέλουμε ο άνθρωπος να συμβιώνει στη Γη με σεβασμό στις άλλες μορφές ζωής και όχι να κυριαρχεί.
 • Θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και όχι να κυριαρχεί η ρητορική του φόβου και των περιορισμών.
 • Επιδιώκουμε μια αειφόρα και αλληλέγγυα οικονομία, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στη μικροπολιτική και τα συμφέροντα.
 • Θέλουμε να σταματήσουμε να λειτουργούμε διχαστικά, να δημιουργήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο αύριο και όχι να συνεχίσουμε την καλλιέργεια ψευδοδιλλημάτων.
 • Ζητάμε πίσω την ελπίδα που μας στέρησαν οι αδιέξοδες πολιτικές και η οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική κρίση. 
 • Προωθούμε τη γνώση, την ανεξαρτησία, τη διαφορετικότητα και τη φρέσκια ματιά.
 • Επιθυμούμε να αφήσουμε πίσω μας τον παλαιοκομματισμό και τις στείρες ιδεολογικές αγκυλώσεις, να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο αξιακό και πολιτικό σύστημα.
 • Αγωνιζόμαστε για πραγματικές/ρεαλιστικές λύσεις, που στηρίζονται στα σύγχρονα δεδομένα και όχι σε πολιτικά ημίμετρα που υπηρετούν σκοπιμότητες. 
 • Προωθούμε το συλλογικό και το δημόσιο συμφέρον, με ανεξαρτησία του κράτους από τα κομματικά παιχνίδια.
 • Αγωνιζόμαστε για την απεμπόληση των βαθιά ριζωμένων πατριαρχικών αντιλήψεων, τη διεκδίκηση ίσου χώρου για τις γυναίκες, τους νέους, την ΛΟΑΤ+ κοινότητα, τους μετανάστες και όσους φιμώνονται, περιθωριοποιούνται και θεωρούνται «άλλοι».
 • Επιδιώκουμε νέες ιδέες, νέους τρόπους σκέψης, νέα οράματα και νέες πολιτικές.

 

Είμαστε μια πολιτική δύναμη ανορθωτική για την κοινωνία, την οικονομία, τη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις. Ελάτε μαζί μας!