Πράσινο & Μωβ

Τεχνητή νοημοσύνη, ευρωκοινοβούλιο και σύγκριση προγραμμάτων κομμάτων: δοκιμάστε το toraksero.gr

Βάλαμε το ερώτημα: Τι λέει το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για το κλίμα;

και η πλατφόρμα έδωσε την απάντηση (με βάση το δημοσιευμένο πρόγραμμά μας):

Με βάση το επίσημο πρόγραμμα του κόμματος, προτείνουν μια συνολική ενεργειακή μετάβαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απαιτούν συνολικές μηδενικές καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2040, με πάνω από 80% παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές το 2030. Προτείνουν προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, μια οικονομία με χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και τη στοχευμένη χρήση 100% υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές. Προτείνουν επίσης μια αλλαγή παραδείγματος στις μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών με χαμηλούς ναύλους, βιώσιμων πόλεων φιλικές προς το περπάτημα και το ποδήλατο, και την επέκταση των Σταθερών Σιδηροδρόμων. Υποστηρίζουν έρευνα και εφαρμογές για νέες τεχνολογίες ΑΠΕ μικρής κλίμακας και φιλικές προς το περιβάλλον και επενδύσεις στην αποθήκευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Προτείνουν επίσης τη σταδιακή κατάργηση όλων των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων και την προώθηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για μαζικές ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών και κτιρίων με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για τις απαντήσεις λαμβάνεται υπόψη μόνο το επίσημα δημοσιευμένο πρόγραμμα των κομμάτων όπως ήταν διαθέσιμο στις 12/6/2023.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τεχνητή νοημοσύνη

Με την ευκαιρία δείτε τι λέει ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τεχνητή νοημοσύνη, που δεν αφορά βέβαια μόνο τη σύγκριση προγραμμάτων των κομμάτων.

 

Η τεχνητή νοημοσύνη (TN) αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο ως τεχνολογία του μέλλοντος. Τι είναι όμως είναι η τεχνητή νοημοσύνη ακριβώς και πώς επηρεάζει τις ζωές μας;

Ορισμός της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνση αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα.

Η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά τις μηχανές ικανές να ‘κατανοούν’ το περιβάλλον τους, να επιλύουν προβλήματα και να δρουν προς την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου. Ο υπολογιστής λαμβάνει δεδομένα (ήδη έτοιμα ή συλλεγμένα μέσω αισθητήρων, π.χ. κάμερας), τα επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται βάσει αυτών.

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανά να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους, σε ένα ορισμένα βαθμό, αναλύοντας τις συνέπειες προηγούμενων δράσων και επιλύοντας προβλήματα με αυτονομία.

Ποια η σημασία της τεχνητής νοημοσύνης;

Μερικές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης έκαναν την εμφάνισή τους εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. Η εξέλιξη, ωστόσο, των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η διάθεση αναρίθμητων δεδομένων και νέων αλγορίθμων επέτρεψαν την ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αποτελεί προτεραιτότητα της ΕΕ.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τις δυνατότητες της ΤΝ και μάθετε πώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να διαμορφώσει τη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρότι επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να επιφέρει ακόμα τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στη ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας.

Μάθετε περισσότερα για τις απειλές και τις ευκαιρίες που ενέχει η ΤΝ και πώς το ΕΚ θέλει να τη ρυθμίσει.

Είδη τεχνητής νοημοσύνης
  • Λογισμικά: εικονικοί βοηθοί, λογισμικό ανάλυσης εικόνας, μηχανές αναζήτησης, συστήματα αναγνώρισης προσώπου και ομιλίας
  • “Ενσωματωμένη τεχνητή νοημοσύνη”: ρομπότ, αυτόνομα αυτοκίνητα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things)

Η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά μας

Παρατίθενται παρακάτω ορισμένα παραδείγματα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Διαδικτυακές αγορές και διαφήμιση

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποείται ευρέως για την παροχή εξατομικευμένων συστάστεων, για παράδειγμα βάσει προηγούμενων αναζητήσεων και αγορών ή άλλων συμπεριφορών. Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στον κλάδο του εμπορίου, καθώς χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση προϊόντων, τον προγραμματισμό των αποθεμάτων, τον εφοδιαστικό τομέα…κλπ.

Διαδικτυακή αναζήτηση

Οι μηχανές αναζήτησης παρέχουν αποτελέσματα βάσει της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που εισάγουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί

Τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή βελτιστοποιημένων και εξατομικευμένων ρυθμίσεων στους χρήστες τους. Ο εικονικός βοηθός λειτουργεί ως προσωπικός γραμματέας του χρήστη: απαντά σε ερωτήσεις, παρέχει συστάσεις, υπενθυμίζει συναντήσεις. Είναι επίσης ένας ηλεκτρονικός συνομιλητής που προσαρμόζεται στα ατομικά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου ατόμου, λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον του χρήστη, το εύρος των ενδιαφερόντων του και τις συνήθειες του.

Αυτόματες μεταφράσεις

Τα λογισμικά αυτόματης μετάφρασης και υποτιτλισμού, που βασίζονται είτε σε γραπτό είτε σε προφορικό λόγο, χρησιμοποιούν τη τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή και βελτίωση μεταφράσεων.

Έξυπνα σπίτια, πόλεις και υποδομές

Οι έξυπνοι θερμοστάτες αναλύουν τη συμπεριφορά μας προκειμένου να αποθηκεύσουν ενέργεια, ενώ οι έξυπνες πόλεις βασίζονται σε ευφυή συστήματα ρύθμισης της κυκλοφορίας για να βελτιώσουν τη συνδεσμότητα και να μειώσουν την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Αυτοκίνητα

Παρότι τα αυτόνομα οχήματα δεν αποτελούν ακόμα μέρος της καθημερινότητάς μας, τα αυτοκίνητα απαρτίζονται ήδη από ευφυή συστήματα ασφαλείας που κάνουν χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η ΕΕ, για παράδειγμα, συμμετείχε στη χρηματοδότηση των αυτόματων αισθητήρων VI-DAS που εντοπίζουν ενδεχόμενες καταστάσεις κινδύνου και ατυχήματα.

Τα συστήματα πλοήγησης βασίζονται, σε μεγάλο βαθμό, στην τεχνητή νοημοσύνη.

Κυβερνοασφάλεια

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην αναγνώριση και αντιμετώπιση επιθέσεων και απειλών στον κυβερνοχώρο βάσει της συνεχόμενης εισροής δεδομένων.

Τεχνητή νοημοσύνη κατά του COVID-19

Στην περίπτωση του COVID-19, η τεχνητή νοημοσύνη έχει χρησιμοποιηθεί σε συσκευές θερμικής απεικόνισης σε αεροδρόμια και αλλού. Στην ιατρική, η ΤΝ μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική διάγνωση του κορονοϊού μέσω της χρήσης αλγορίθμων που μελετούν υπολογιστικές τομογραφίες θώρακα. Μπορεί, επίσης, να βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού μέσω της παροχή δεδομένων.

Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Ορισμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης στα κοινωνικά δίκτυα μέσω του εντοπισμού συγκεκριμένων λέξεων και εφράσεων αλλά και αξιόπιστων πηγών πληροφόρησης.

Διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πώς το Κοινοβούλιο θέλει να διαμορφώσει τη νομοθεσία για τα δεδομένα προκειμένου να προωθήσει την καινοτομία και να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών.

Ρομπότ παρουσιάζουν επί της οθόνης την πλήρη εικόνα της κατάστασης του ασθενή κάθε δευτερόλεπτο. © AdobeStock/zapp2photo   
Ρομπότ παρουσιάζουν επί της οθόνης την πλήρη εικόνα της κατάστασης του ασθενή κάθε δευτερόλεπτο. © AdobeStock/zapp2photo

Άλλα παραδείγματα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται να μεταμορφώσει όλες τις πτυχές της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα μόνο παραδείγματα.