Πράσινο & Μωβ

Έλενα Μπότση: Οικολογική μετάβαση και κοινωνικά δικαιώματα

Το άρθρο δημοσιευθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών εδώ

της Έλενας Μπότση

Το Πράσινο & Μωβ είναι μια συμμαχία επτά κομμάτων και κινημάτων, των οποίων κοινός τόπος παρά τη διακριτότητά τους είναι διττός: από τη μία η προστασία του περιβάλλοντος, η οικολογική μετάβαση της κοινωνίας και η προστασία κάθε μορφής ζωής στον πλανήτη (Πράσινο) και από την άλλη η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων σε μια ευρεία παλέτα έμφυλων, εθνοπολιτισμικών ταυτοτήτων χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής και σεξουαλικού προσανατολισμού (Μωβ).

Η ανάγκη συμπόρευσης του οικολογικού χώρου και των κοινωνικών κινημάτων, παρά το ότι αποτελούσε αίτημα μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, δεν είχε μέχρι σήμερα επιτευχθεί. Η ειδοποιός διαφορά του Πράσινου & Μωβ σε σχέση με τα προγράμματα άλλων κομμάτων είναι ότι η κλιματική κρίση, η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφορία σε συνδυασμό με την κοινωνική δικαιοσύνη και το αίτημα μιας ενοποιημένης Ευρώπης αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής του πρότασης.

Στην εποχή μας που έχει χαρακτηριστεί και ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, η ενέργεια και η τεχνολογία είναι ό,τι οι μηχανές και οι πρώτες ύλες στις προηγούμενες φάσεις της. Για την Πολιτική Οικολογία λοιπόν το διακύβευμα βρίσκεται στο ποιος κατέχει την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής της ενέργειας και της τεχνολογίας, ποιος καρπώνεται το υπερπροϊόν, αλλά και το οικολογικό αποτύπωμα της παραγωγής.

Μια τέτοια πράσινη οικονομία έχει οικολογικό και κοινωνικό πρόσημο, γι’ αυτό δίνεται προτεραιότητα στην αυτοπαραγωγή της ενέργειας και στη δίκαιη κατανομή της πάντα με σεβασμό στα οικοσυστήματα. Δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των ενεργειακών συνεταιρισμών και στη συμμετοχή των πολιτών, των δήμων και κοινωφελών οργανισμών σε μια χώρα όπου το ένα τρίτο του εισοδήματος δαπανάται για την ενέργεια.

Το Πράσινο & Μωβ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε τομείς που συνδυάζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή πλούτου, τομείς που μένουν αδρανείς για δεκαετίες, όπως η δασοπονία, η κυκλική οικονομία (επανάχρηση, ανακύκλωση αστικών, αγροτικών απορριμμάτων, κομποστοποίηση), η βιολογική γεωργία και μεταποίηση, η καινοτομία σε συνδυασμό με στοχευμένη εκπαίδευση.

Αποσκοπώντας πάντα στην τοπικοποίηση και την αποκέντρωση προτείνουμε την αξιοποίηση σχολαζουσών γαιών και αγροτικών πόρων με τη δημιουργία τράπεζας γης και πιλοτικών προγραμμάτων που θα ξαναζωντανέψουν την ύπαιθρο και θα δώσουν προοπτική σε πολλούς νέους ώστε να αξιοποιήσουν το μορφωτικό τους κεφάλαιο.

Το Πράσινο & Μωβ έχει πολιτικό υποκείμενο τον μέσο πολίτη, το σύγχρονο πρεκαριάτο με το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τις ανασφαλείς σχέσεις εργασίας, τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δεν έχει στηριχθεί πραγματικά από καμία κυβέρνηση, τον κόσμο της εργασίας. Προτείνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας και του συνεταιριστικού κεφαλαίου και τη δημιουργία ταμείου κοινωνικής κατοικίας, ως ασπίδες προστασίας της κοινωνικής συνοχής και μιας βιώσιμης κοινωνίας. Δίνει στον Ελληνα πολίτη τη δυνατότητα να βάλει τα οράματά του και όχι τους φόβους του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, να δώσει χρώμα και ελπίδα στην πολιτική ζωή του τόπου.

  * Κοινωνιολόγος, υποψήφια βουλεύτρια με το Πράσινο & Μωβ, επικεφαλής της λίστας στη Β’ Πειραιά