Πράσινο & Μωβ

ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ: Συνάντηση του Χρ. Κωτάκη με βιοκαλλιεργητές στη Γαστούνη

Στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς και παραγωγικές ομάδες ο Χρήστος Κωτάκης, υποψήφιος στην Ηλεία του συμμαχικού πολιτικού κόμματος «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» συναντήθηκε χτες με βιοκαλλιεργητές, γεωπόνους και εργάτες γης της ομάδας βιοπαραγωγών του συνεταιρισμού Δυτικής Ελλάδας BIONET WEST HELLAS, στη Γαστούνη Ηλείας.

Συζήτησαν τις προοπτικές εφαρμογών κυκλικής βιοοικονομίας αλλά και δράσεις σχετικά με φιλανθρωπικό έργο σε οικοκοινότητες, για συνανθρώπους που έχουν ανάγκη από φρέσκα τρόφιμα, παραγμένα με μεθόδους φιλικές προς το έδαφος και ασφαλείς για την υγεία.

Ο Χρήστος Κωτάκης, Δρ Βιολογίας και ενεργός ερευνητής σε θέματα αειφορικής βιοτεχνολογίας θέματα  και βιοκαλλιεργητής, δραστηριοποιείται επαγγελματικά – επιστημονικά σε μεγάλο αγρόκτημα στη Γαστούνη (citrusgenetics.org). Επίσης, εκπονεί μετα-διδακτορική έρευνα στη βιολογία. Συμμετέχει σε οικολογικά κινήματα βάσης που αφορούν το αγροτικό πρόβλημα, και τις ενεργειακές κοινότητες.

 

Μερικές από τις προτάσεις του που μπορούν να βρουν έδαφος εφαρμογής στην Ηλεία, και για τις οποίες μίλησε στην ομάδα βιοπαραγωγών, είναι οι παρακάτω:

α) Ένταξη των ευάλωτων Ρομά στον κοινωνικό ιστό, ως εργατών γης, μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα τους εκπαιδεύουν και θα τους συντονίζουν.

β) Ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων στην ύπαιθρο, ως τεχνοβλαστοί ακαδημαϊκών ιδρυμάτων προς απελευθέρωση γνώσης και καινοτομίας στην αγορά.

γ) Συνεταιριστικά σχήματα νέων αγροτών σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Διαφορετικές πόλεις ομαδοποιούν το έργο τους ανά καλλιέργεια με συλλογικό οικονομικό όφελος.

δ) Ενεργειακές κοινότητες σε στέγες/οροφές και ορεινές περιοχές προς αντιμετώπιση της ακρίβειας του ηλεκτρικού ρεύματος

ε) Βιολογικός καθαρισμός του ποταμού Πηνειού με παράλληλη αγροτουριστική ανάπτυξη της παραλίας της Μπούκας και το οικείου οικισμού στο Παλαιοχώρι.

Δυνάμεις όπως το «ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ» είναι απαραίτητες στην Βουλή για να συμβάλουν στην διαμόρφωση αειφορικών πολιτικών στα πλαίσια και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τονίζει ο Χρήστος Κωτάκης.