Πράσινο & Μωβ

Βάζοντας χρώμα στο Βόρειο Αιγαίο

Προτεραιότητα στα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου τα οποία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας, δίνει η συμμαχία Πράσινο και Μωβ, εν όψει των εκλογών. Συγκεκριμένα, ο Δομήνικος Χρυσίδης, συνεπικεφαλής της εκλογικής συνεργασίας Πράσινο & Μωβ, επισκέφθηκε τη Λέσβο και τη Χίο, ώστε να καταγράψει επί τόπου τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους, καθώς και τα πλεονεκτήματα των δύο νησιών.

Λέσβος

Ο Δομήνικος Χρυσίδης συνοδευόμενος από τον κ. Μιχάλη Μπάκα, πρώην περιφερειακό σύμβουλο Βορείου Αιγαίου, παρουσίασε τους υποψηφίους του Πράσινο & Μωβ στη Λέσβο, κ. Μαρία Ιωάννου, κ. Γιώργο Κασανδράκη και κ. Παντελή Χαραλαμπέλη και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επισκέψεων, με φορείς και ΜΜΕ.

Στη μονάδα για την προστασία των περιοχών Natura

Η ομάδα του Πράσινο και Μωβ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου συνομιλώντας με το προσωπικό εκφράστηκε ικανοποίηση για την ίδρυση της μονάδας για την προστασία των περιοχών Natura στα νησιά μας αλλά επισημάνθηκε η ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό για την επέκταση των δραστηριοτήτων στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, τη βοσκοϊκανότητα των νησιών μας, τη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση κ.ά. Αναμένεται η ολοκλήρωση, μετά από πολλά χρόνια, της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις προστατευόμενες περιοχές του Βορείου Αιγαίου, που μετά την θεσμοθέτησή της σε Προεδρικό Διάταγμα θα μπορεί επιτέλους να υπάρχει έλεγχος των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται στις προστατευόμενες περιοχές προς όφελος, τόσο της φύσης όσο και των πολιτών των νησιών μας.

Η «Κιβωτός Μυτιλήνης» για τα ζώα

Η αντιπροσωπεία του Πράσινο και Μωβ συναντήθηκε με τον κ/ Παναγιώτη Φραντζή, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «η Κιβωτός Μυτιλήνης». Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το πόσο σημαντική θεωρεί η συμμαχία την ευζωία των ζώων, όπως εκφράζεται και από την ισότιμη συμμετοχή στο συνδυασμό του Κόμματος για τα Ζώα. Συζητήθηκαν οι σημαντικές πρωτοβουλίες του συλλόγου για τη στείρωση των ζώων, την αντιμετώπιση των ζητημάτων κακοποίησης των ζώων την εκπαίδευση των παιδιών κ.λπ.

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Πράσινο και Μωβ επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με ακαδημαϊκό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και τον αντιπρύτανη του ιδρύματος, καθηγητή κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου. Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε η σημασία της στήριξης του πανεπιστημίου, καθώς είναι τεράστια η συμβολή του στα νησιά του Αιγαίου ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του περασμένου αιώνα. Όπως δείχνουν τα εθνικά και διεθνή συστήματα κατάταξης, το υψηλής ποιότητας προσωπικό του ιδρύματος και οι ερευνητικές και ακαδημαϊκές τους επιδόσεις το καθιστούν ικανό να ανταγωνιστεί τα ελληνικά και διεθνή ανώτατα ιδρύματα.

Στο ελαιοτριβείο Βρανά (Οδυσσέα Ελύτη)

Η αντιπροσωπεία έκλεισε την περιοδεία της στη Λέσβο με επίσκεψη στο Μουσείο –Ελαιοτριβείο «Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας, της Πολιτιστικής Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» ένα από τα παλαιότερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, το οποίο ανήκε στην οικογένεια του Νομπελίστα Ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, ένα μουσείο που συνδέει και αναδεικνύει την πολιτισμική κληρονομιά του νησιού, παντρεύοντας τον πολιτισμό με την καλλιέργεια της ελιάς και τη βιομηχανική παραγωγή της Λέσβου, που έζησε ένδοξες στιγμές στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Χίος

O συνεπικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ Δομήνικος Χρυσίδης συνέχισε την περιοδεία του στο Β. Αιγαίο με επίσκεψη στο νησί της Χίου. Συνοδευόμενος από την κ. Γιούλα Αργυρούδη, Περιφερειακή Σύμβουλο Β. Αιγαίου, φιλοξενήθηκε στη αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου και έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασε τόσο τις θέσεις της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, όσο και τους υποψήφιους βουλευτές κ. Μαρία Μπογή και κ. Αλέξιο Καρύδα, ενώ απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του τύπου.

Ακολούθησε γνωριμία με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή, καθώς και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Περιβάλλοντος, Απόδημου ελληνισμού και καινοτομίας κ.κ. Παντελή Μπουρνιά και Λεωνίδα Αθηνάδη.

Μαστίχα-UNESCO

Η αντιπροσωπεία του Πράσινο και Μωβ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου κ. Γεώργιο Τούμπο για μία εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για την καλλιέργεια και εμπορία μέσω του Συνεταιρισμού της Ε.Μ.Χ της μαστίχας. Η μαστιχοκαλλιέργεια εγγράφηκε το 2014 στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της UNESCO. Αποτελεί το κύριο αγροτικό κι εξαγώγιμο προϊόν της Χίου και τον δεύτερο, μετά την ναυτιλία, πυλώνα οικονομίας και ανάπτυξης του νησιού. Η επίσκεψη στο Μουσείο της Μαστίχας και στα μαστιχοχώρια του νησιού ολοκλήρωσε την εικόνα για την καλλιέργεια και την αξία αυτού του παγκόσμια μοναδικού προϊόντος.

Εσπεριδοειδή και τοπόσημα

Παράλληλα, η γνωριμία με τον Κάμπο της Χίου με τα φημισμένα εσπεριδοειδή του καθώς και το Μουσείο Citrus ολοκλήρωσε την εικόνα για την αγροτική και συνάμα ξεχωριστή παραγωγή του νησιού.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη σε χαρακτηριστικά μεσαιωνικά μνημεία του νησιού που αποτελούν διακριτά στοιχεία της μοναδικότητας του όπως το κατοικήσιμο ενάλιο Κάστρο και την παραλία με τα μαύρα βόλια (βότσαλα) σημαντικό τοπόσημο για την τουριστική προβολή της Χίου.

Είναι σημαντικό η Συμμαχία Πράσινο & Μωβ να γνωρίσει στο σύνολο της χώρας τα προβλήματα κάθε περιοχής, τις δυνατότητες και τις προοπτικές. Ειδικότερα τα νησιά της Περιφέρειας Β. Αιγαίου τα οποία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας, αντιμέτωπα με την διπλή νησιωτικότητα, την δημογραφική γήρανση, την κλιματική αλλαγή, την εξάντληση των φυσικών πόρων, έχουν ανάγκη τον σχεδιασμό πολιτικών με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία τους και θα αναχαιτίσουν τις παθογένειες.

Η δύναμη των Ευρωπαίων Πράσινων έρχεται στην Ελλάδα με το Πράσινο και Μωβ

Σε μια εποχή έντονων αντιπαραθέσεων η συμμαχία Πράσινο και Μωβ αποδεικνύει ότι η συνεργασία μπορεί να προσφέρει ελπίδα και να φέρει χρώμα στην πολιτική, εκφράζοντας στην Ελλάδα τη δυναμική οικογένεια των 73 Πράσινων ευρωβουλευτών. Η συμμαχία Πράσινο και Μωβ συγκροτείται κάτω από την πίεση της κλιματικής και της περιβαλλοντικής κρίσης, της κερδοσκοπίας, της ενεργειακής φτώχειας αλλά και της ανάγκης για υπεράσπιση των θεσμών, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου και έρχεται να φέρει μιαν ανάσα δημοκρατίας, σεβασμού της διαφορετικότητας, αλληλεγγύης, οικολογίας και φιλοζωίας, με εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής, που μπορούν να βάλουν τον τόπο σε μια τροχιά βιώσιμης ευημερίας, δίκαιης και πράσινης οικονομίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και χρηστής διοίκησης.