Πράσινο & Μωβ

Κοζάνη: Ισχυρή παρουσία, δυνατό ψηφοδέλτιο για το Πράσινο και Μωβ!

Στείλτε στη Βουλή τον πρώτο Πράσινο δήμαρχο, επικεφαλής λίστας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην Κοζάνη

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ, ποια είναι η δράση τους, ποιοι είναι οι λόγοι που καλούμε τους πολίτες να αναδείξουν με την ψήφο τους στην ΠΕ Κοζάνης το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ ως μια ισχυρή πολιτική δύναμη για την δίκαιη και πράσινη μετάβαση της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή με ισχυρή κοινωνική συμμετοχή και με τους πολίτες πρωταγωνιστές σε αυτόν τον μετασχηματισμό.

Οι Υποψήφιοι Π.Ε. Κοζάνης

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ είναι ο ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, πρώην Δήμαρχος Κοζάνης (2014-2019). και νυν Δημοτικός Σύμβουλος. Πτυχιούχος του τμήματος Στελεχών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Εκμεταλλεύσεων του ΤΕΙ Μεσολογγίου και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας. Μέλος του Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Όφελος». Μέλος της  Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης από το 2007. Υποψήφιος Βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους το 2007 και το 2009, υποψήφιος Δήμαρχος Κοζάνης το 2010. Ως Δήμαρχος ασχολήθηκε έντονα με την Δίκαιη Μετάβαση της Δυτ. Μακεδονίας στην Μεταλιγνιτκή Εποχή. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζήγρα και πατέρας δυο παιδιών. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Πράσινος Δήμαρχος στην Ελλάδα.

Η ΤΖΙΚΡΙΤΖΗ – ΦΤΑΚΑ ΦΑΝΗ του Σπυρίδωνα είναι καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας. Διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος 2014-2019 και τ. Πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης .  Είναι μέλος της  Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης και δραστήρια σε πολιτιστικά θέματα καθώς και στην αγροδιατροφή και γαστρονομία.

Η ΖΩΤΟΥ ΕΛΕΟΝΩΡΑ του Θεοδοσίου είναι οικονομολόγος, τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Η μητέρα της κατάγεται από την Κορυτσά και ο πατέρας της από το Βόιο Κοζάνης. Τελείωσε το 1984 Οικονομικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Τιράνων. Μέλος του ΔΣ της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης & μέλος του συντονιστικού του κοινωνικού χώρου Οικόπολις. Εδώ και 16 χρόνια είναι στέλεχος της ΜΚΟ «Αντιγόνη» – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη μη Βία. Έχει δραστηριοποιηθεί έντονα στην αυτοδιοίκηση μέσω της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης». Διετέλεσε νομαρχιακή σύμβουλος Θεσσαλονίκης, 2009-2010. Δραστηριοποιείται στο χώρο της πολιτικής οικολογίας από το 2002. Σήμερα είναι συντονίστρια του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη».

Ο ΖΕΓΚΛΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Γρηγορίου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα, μεγάλωσε και ζει στην Περδίκα Εορδαίας. Σπούδασε ειδικός Μαγειρικής τέχνης και Δημοσιογραφία. Είναι πρώην μέλος του ΔΣ της ΚΕΠΕ και ιδρυτικό μέλος της Κίνησης “Γη και Ελευθερία” με παρουσία χρόνων στα πολιτιστικά δρώμενα των Πράσινων.

Ο ΤΟΥΡΛΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Μηνά είναι μέλος του συλλόγου οινοποιών και αμπελουργών Σιάτισας, ενεργός πολίτης (συμμετοχή σε τέσσερεις δημοτικές επιτροπές).  Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Σωματείου Σιάτιστας

 

Ποιες είναι οι θέσεις του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ για την περιοχή

Η κριτική μας για την έλλειψη συντονισμού της Πράσινης Μετάβασης 

Η όλη προσπάθεια προώθησης της μετάβασης από την λιγνιτική εποχή στην πράσινη, κοινωνικά δίκαιη οργάνωση της περιοχής πέρα από τα προβλήματα στο ίδιο το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση εμφανίζει και έλλειψη συντονισμού. Η κριτική του πρώην δημάρχου Κοζάνης και επικεφαλής της εκλογικής λίστας στην Π.Ε. Κoζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη εδώ.

 

Η κριτική του Λευτέρη Ιωαννίδη: Ασυντόνιστοι στον δρόμο για τη «Δίκαιη» Μετάβαση.
Στην σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής ΔΑΜ Δυτ. Μακεδονίας, παρουσία και του εκπροσώπου της ευρωπαϊκής επιτροπής Carsten Rasmoussen, για μια ακόμα φορά αναδείχθηκε η έλλειψη συντονισμού στον σχεδιασμό της Μετάβασης από τους Τοπικούς (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια) και Εθνικούς (Υπουργείο, Μετάβαση Α.Ε, Ειδική Υπηρεσία κ.λ.π.) φορείς.
Στην μικρή μου τοποθέτηση επιδίωξα να αναδείξω το γεγονός ότι πραγματοποιούνται παράλληλοι σχεδιασμοί από διαφορετικούς φορείς, χωρίς συντονισμό, που όμως δεν αθροίζουν το αναγκαίο αποτέλεσμα.
Είναι θλιβερό το γεγονός ότι μετά από 3 χρόνια όπου σχεδιάζεται η μετάβαση της περιοχής, οι φορείς που εμπλέκονται, δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν. Η ευθύνη της τοπικής περιφερειακής διοίκησης είναι σημαντική, αλλά και ο «από τα πάνω», συγκεντρωτικός σχεδιασμός με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση συνέβαλε καθοριστικά.
Είναι χαρακτηριστικό πως, Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, Μετάβαση Α.Ε. και Δήμος Κοζάνης σχεδιάζουν δομές υποδοχής της επιχειρηματικότητας, χωρίς συντονισμό και συνεννόηση, ενώ ο κ. Τοπαλίδης, ως μέλος του Δ.Σ. της Μετάβαση Α.Ε. μας ενημέρωσε πως, μαζί με τη ΔΕΗ Α.Ε. έχουν ανατεθεί οι Ειδικές Πολεοδομικες Μελέτες (αλλά χωρίς την τοπική κοινωνία) και σύντομα θα τις δούμε σε Προεδρικό Διάταγμα όπου προβλέπονται χώροι φιλοξενίας επενδύσεων. Και βέβαια όλα αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί η τροποποίηση και έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης είναι μια γιγάντια και ιστορική πρόκληση για την περιοχή και απαιτεί υπέρβαση των μοντέλων διοίκησης που γνωρίζαμε ως τώρα. Ο ολοκληρωμένος και συμμετοχικός σχεδιασμός, η συντονισμένη δράση και το κοινό όραμα αποτελούν σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της προσπάθειας.

Η δουλειά για την περιοχή που έχει συμβάλλει στην επεξεργασία συγκροτημένων απόψεων και θέσεων προς όφελος της περιοχής και των πολιτών

Οι υποψήφιοι του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ στην περιοχή αλλά και όλη η ομάδα που συμμετέχει ενεργά είναι ενεργοί πολίτες με σημαντική κοινωνική και οικολογική δράση

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν οργανώσει ένα συστηματικό διάλογο με φορείς και κατοίκους ενώ έχουν κάνεις περιοδείες στην περιοχή και αυτή η δουλειά αποτελεί τη βάση και για τις θέσεις της συμμαχίας ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ όπως παρουσιάστηκαν δημόσια και κατά την επίσκεψη κλιματικίου της συμμαχίας και τις εκδηλώσεις και συνεντεύξεις που διοργανώθηκαν.

Στείλτε τον Λευτέρη Ιωαννίδη, πρώην δήμαρχο Κοζάνης και νυν δημοτικό σύμβουλο στη Βουλή για να έχει ολόκληρη η εκλογική Περιφέρεια Κοζάνης μια ιισχυρή υποστήριξη για μια κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήνει μεγάλο μέρος της κοινωνίας εκτός των εξελίξεων.