Πράσινο & Μωβ

Πράσινο και Μωβ: Η Ευρώπη να αναλάβει τολμηρές δράσεις, με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο.

Ρεαλιστικές προτάσεις από τον Damian Boeselager και τον Στέφανο Τύρο

Η τραγωδία της Πύλου μπορει να αποτελέσει την αφετηρία για ανθρώπινες πολιτικές στην Ευρώπη. Σε κοινή δήλωσή τους, ο ευρωβουλευτής του Βολτ που ανηκει στην ευρωομάδα Greens/EFA Damian Boeselager και ο Στέφανος Τύρος, επικεφαλης του ψηφοδελτίου Πράσινο και Μωβ στην Μεσσηνια ανέφεραν τα εξής:

Εμείς ως Ευρωπαίοι, ως ένας Έλληνας και ένας Γερμανός, θρηνούμε αυτές τις μέρες για την τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών που έλαβε χώρα στις ακτές της Καλαμάτας, στην Ελλάδα. Και νιώθουμε βαθιά ντροπή που οι ευρωπαϊκές ακτές εξακολουθούν να γίνονται μάρτυρες τέτοιων τραγωδιών.

Η αποτυχία μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ενδεχομένως περίπου 350 παιδιά, γυναίκες και άνδρες, είναι κοινή μας ευθύνη ως Ευρωπαίοι.

Η μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο δεν αποτελεί λύση. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και το να τους αποκλείσουμε θα τους αναγκάσει μόνο να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε και άλλα θύματα!

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά κυρίως οι εθνικές μας κυβερνήσεις σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει να αναλάβουν άμεση και τολμηρή δράση για την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Το “business as usual” δεν είναι αποδεκτό μετά από αυτή την τραγωδία. Οι λαθρέμποροι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι – οι ευρωπαϊκές μας αποφάσεις ευθύνονται εξίσου.

Η αντίδρασή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα έρευνας και διάσωσης, που θα επιλύει τα τρέχοντα ζητήματα συντονισμού και θα βοηθά τις χώρες πρώτης γραμμής.
  2. Τη δημιουργία ασφαλών σημείων εισόδου, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη και να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο.
  3. Την καταγραφή των αιτούντων άσυλο κατά την είσοδο και την άμεση ανακατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την ταχεία διαδικασία υποβολής αιτήσεων, την κοινωνική ένταξη και την πραγματική στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

Ας μην μείνουμε άπραγοι. Ας μην κλείσουμε αυτή την ήπειρο. Ας σώσουμε ζωές!