Πράσινο & Μωβ

Συνάντηση ΓΣΕΒΕΕ και “ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ”: πολιτικές για αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25/4/2023 μεταξύ του Προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργου Καββαθά και Εκπροσώπων της ευρείας πολιτικής συμμαχίας Πράσινο και Μωβ, αποτελούμενης από την κα Βασιλική Γραμματικογιάννη (Συνεπικεφαλής του ΠΡΑΣΙΝΟ Και ΜΩΒ για τις εκλογές) και τους κ.κ Μιχάλη Τρεμόπουλο και Νίκο Χρυσόγελο (πρώην ευρωβουλευτές ΠΡΑΣΙΝΟΙ/EFA) και Ηλία Παπαθεοδώρου, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της συμμαχίας. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης από τη μεριά του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τα επιστημονικά στελέχη κ.κ. Σταμάτης Βαρδαρός και Γιώργος Θανόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, στην τοποθέτηση του, κατά την διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα, οι οποίες αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Επισήμανε ότι μετά την δεκαετή χρηματοπιστωτική κρίση οι επιχειρήσεις βρέθηκαν στη δίνη της πανδημικής και ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα την διόγκωση των ήδη σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας και υπερχρέωσης που αντιμετώπιζαν. Αναφέρθηκε, επίσης, στο διαχρονικό πρόβλημα μη πρόσβασης σε χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις το οποίο από τη μια μεριά τις καθηλώνει σε μικρής κλίμακας επενδύσεις, ενώ από την άλλη εντείνει τα προβλήματα ρευστότητας τους δημιουργώντας κίνδυνο βιωσιμότητας.

Τούτων δοθέντων ανέπτυξε τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ  για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν εργαλεία χρηματοδότησης προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές εξαιρούνται επί της ουσίας από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία (πχ Ταμείο Ανάκαμψης) και το τραπεζικό σύστημα.

Οι εκπρόσωποι του ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ τόνισαν τη σημασία που έχει η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι μόνο για την βιωσιμότητα της οικονομίας αλλά  και για την κοινωνική συνοχή. Είναι απαράδεκτο να μένουν εκτός τραπεζικού δανεισμού και χρηματοοικονομικών εργαλείων για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις. Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ με την είσοδό του στη Βουλή θα θέσει στο κέντρο της πολιτικής σε διάλογο με τους φορείς, ακόμα και σε οποιαδήποτε προγραμματική συζήτηση για κυβερνήσεις συνεργασίας, το θέμα της ευέλικτης και χωρίς αποκλεισμούς πρόσβασης όλων των Μ.Μ Επιχειρήσεων – με σχεδιασμό και προγραμμάτων “δεύτερης ευκαιρίας” – σε ρευστότητα, ιδιαίτερα για την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, αναβάθμισης παραγωγικών διαδικασιών, πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καινοτομίας, συνεργασιών, συνενώσεων και δικτύωσης. Θα θέσει επίσης, την αποτελεσματική και δίκαιη ρύθμιση των χρεών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, πολύ περισσότερο που μεγάλο μέρος τους δημιουργήθηκε όχι με ευθύνη των επιχειρήσεων αλλά λόγω αποτυχημένων ή αδύναμων πολιτικών. Σήμερα 90% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους αποκλείονται για διάφορους λόγους και από τραπεζικό δανεισμό και προγράμματα του ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η μείωση – με αξιοποίηση υπαρχόντων Ευρωπαϊκών  και δημόσιων πόρων – της κατανάλωσης ενέργειας και κατά συνέπεια του ενεργειακού κόστους που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις θα έπρεπε να είναι στο κέντρο της οικονομικής πολιτικής, των προσπαθειών μείωσης της ακρίβειας και αύξησης της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων απέναντι στα συνεχή πλήγματα από τις διαδοχικές κρίσεις. Στο φορολογικό, μεταξύ άλλων, προτείνεται μηδενικός ή πολύ χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε επενδύσεις, προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με εξοικονόμηση κι ανανεώσιμες πηγές, με βάση και τη σχετική εργαλειοθήκη της ΕΕ.

Η Βασιλική Γραμματικογιάννη, Συν-επικεφαλής και Υποψήφια στην Α’ Αθηνών επισήμανε ότι οι πράσινοι γενικότερα, αλλά και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ επιδιώκουν να θέσουν τα θέματα της οικονομίας στο κέντρο της προεκλογικής συζήτησης. “Μας κάνει εντύπωση ότι στην προεκλογική αντιπαράθεση τα κόμματα δεν συζητάνε τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εμείς επιμένουμε να συζητάμε με επαγγελματικούς φορείς για να συζητήσουν λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεταξύ αυτών των μικρών οικογενειακών ατομικών επιχειρήσεων”.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, π. Ευρωβουλευτής και Υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης με το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ τόνισε ότι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες γονατίζουν από τις κρίσεις και τις κυβερνητικές πολιτικές, που στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα και τα πολυκαταστήματα. Τα διάφορα  pass έχουν συμβάλλει σε ακόμα πιο έντονη υπερσυγκέντρωση οικονομικής δύναμης στις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μείωση περισσότερο της δύναμης των μικρών και  μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος, π Ευρωβουλευτής και Υποψήφιος στο Νότιο Τομέα Αθηνών, τόνισε ότι οι πράσινοι και η συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” έχουν προτείνει να δοθούν, ευέλικτα και άμεσα, με τη  μορφή επιστρεπτέας  προκαταβολής, πόροι για να γίνουν επενδύσεις από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές. Αυτό θα ενίσχυε άμεσα και καθοριστικά την οικονομία, την απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, θα συνέβαλε στην πράσινη μετάβαση και την επίτευξη κλιματικών και  περιβαλλοντικών στόχων Το ποσοστό επιστροφής του δανείου θα μπορούσε να συνδέεται με το ποσοστό μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, όσο πιο πολύ δηλαδή μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας θα μειώνεται αναλογικά και το ποσοστό του δανείου που θα πρέπει να επιστραφεί πχ 80% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, το ποσοστό του δανείου που θα πρέπει να επιστραφεί θα είναι 20%.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, επιχειρηματίας, Υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, επισήμανε ότι η καλύτερη μέθοδος για να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να ελεγχθεί η ακρίβεια είναι η ενίσχυση της ενεργειακής αναβάθμισης και η αξιοποίησης των ΑΠΕ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάτι που θα διασφαλίσει και την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων για άλλες ανάγκες. Ανάφερε μάλιστα παραδείγματα από τις πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζονται στη Γερμανία για να μειωθεί το μεγάλο κόστος λειτουργίας ιδιαίτερα ενεργειακά απαιτητικών επιχειρήσεων.