Πράσινο & Μωβ

Το Πράσινο & Μωβ για τη γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Το Πράσινο & Μωβ χαιρετίζει την ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων που πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 22 Απριλίου. Οι γιορτές σπόρων αποτελούν κοινό σημείο συνάντησης ακτιβιστών της τροφής, ακτιβιστών των σπόρων και αγροτών.

Το Πράσινο & Μωβ θα δηλώσει έμπρακτα με την παρουσία του την υποστήριξη του  στην κοινότητα Πελίτι, το οποίο πρόσφατα καλέστηκε να πληρώσει ένα δυσβάσταχτο ποσό σε  πρόστιμο.  Θυμίζουμε ότι στη κοινότητα επιβλήθηκε στα μέσα Μαρτίου πρόστιμο 42.515,65 ευρώ για πολεοδομικές παραβάσεις στις εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν από εθελοντές, το οποίο και αποπληρώθηκε άμεσα, με τη σχετική έκπτωση 30%, ήτοι 29.710 ευρώ, αποκλειστικά χάρη στην αλληλεγγύη των υποστηρικτών του.

Το Πράσινο & Μωβ στηρίζει την κοινότητα Πελίτι για τη σημαντική προσφορά της:

  • Υπερασπίζεται και προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την βιοποικιλότητα,   μέσω της τράπεζας σπόρων που διαθέτει. Οι παλαιοί σπόροι αξίζει να προστατευθούν, ως κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Αλλά και  να καλλιεργηθούν, με στόχο ένα πραγματικά ελληνικό προϊόν που θα έχει αξία, ταυτότητα, ανταγωνιστικότητα στην αγορά, ενώ παράλληλα θα είναι περισσότερο  ανθεκτικό στην κλιματική κρίση.
  • Πρεσβεύει ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση δηλαδή σε τροφή, παρέχοντας την δυνατότητα στον πολίτη να καλλιεργεί τους δικούς του σπόρους και να είναι ανεξάρτητος.  
  • Αποτελεί ένα πρότυπο οικοκοινότητας και μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για την ανάπτυξη αντίστοιχων κοινοτήτων. Αποδεικνύει έμπρακτα ότι οι κοινωνίες και οι κοινότητες μπορούν να είναι αυτάρκεις παράγοντας την δική τους τροφή και ενέργεια.