Πράσινο & Μωβ

Βάζοντας χρώμα στα Ιωάννινα

O συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ Δομήνικος Χρυσίδης και ο Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων πραγματοποίησαν περιοδεία στο νομό Ιωαννίνων.
Στα πλαίσια της περιοδείας αυτής, οι εκπρόσωποι του Πράσινο & Μωβ φιλοξενήθηκαν στο δελτίο ειδήσεων του Βήμα TV Ιωαννίνων.

Με τους ανθρώπους της συμμαχίας

Η περιοδεία ξεκίνησε με ξενάγηση από μέλη και φίλους/ες της συμμαχίας στην πόλη των Ιωαννίνων, και επίσκεψη στην περιοχή του μνημείου των εκτελεσθέντων στο Σταυράκι, ως φόρος τιμής και στην εκτελεσθείσα εκεί Ευτυχία Πρίντζου, πρωτεργάτισσα του φεμινιστικού κινήματος, αλλά και ως αφορμή έμπνευσης και δύναμης για τους αγώνες που απαιτούνται σήμερα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Για τη βιοποικιλότητα

Οι εκπρόσωποι της συμμαχίας επισκέφθηκαν το Λούρο ποταμό, όπου τον Νοέμβριο του 2022 σημειώθηκαν μαζικοί θάνατοι ψαριών, έπειτα από εργασίες  καθαρισμού της κοίτης. Ακολούθησε συνάντηση με τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών Ηπείρου και συνομίλησαν με τους υπαλλήλους για θέματα που αφορούν την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, την προστασία της βιοποικιλότητας και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω  της έλλειψης επικαιροποιημένου ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ.

Για το νερό

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εργαζόμενους στη Διεύθυνση Υδάτων,  στην οποία συζητήθηκαν οι πολυεπίπεδες προκλήσεις για την διαχείριση του νερού. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι είναι επιβεβλημένος ένας συστηματικός έλεγχος στις γεωτρήσεις, προκειμένου να μην επηρεάζονται τα αποθέματα των υδροφορέων, αλλά και το πως η αειφορική διαχείριση επιτυγχάνεται με την εξοικονόμηση και την πιστή τήρηση των όρων του διαχειριστικού σχεδίου. Έμφαση δόθηκε στον λανθασμένο χειρισμό της κυβέρνησης να δρομολογήσει την παραχώρηση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Για τη βιώσιμη οικονομία

Οι εκπρόσωποι της συμμαχίας επισκέφθηκαν επιχειρήσεις της περιοχής με πράσινο και κοινωνικό πρόσημο, και ξεναγήθηκαν στο οινοποιείο του κ. Γκλίναβου, όπου και παρουσιάστηκαν οι φιλικές προς το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα πρακτικές που εφαρμόζονται. Ο οινοποιός της επιχείρησης εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή και πως αυτά μπορούν να επηρεάσουν την αμπελουργία στην ευρύτερη περιοχή με τα φημισμένα τοπικά κρασιά της, μοναδικά στην χώρα.

Για τη δική μας, πράσινη, ενέργεια

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον οικισμό Κούρεντα και ενημέρωση από τους κατοίκους σχετικά με την σχεδιαζόμενη πειραματική γεώτρηση για υδρογονάνθρακες και τις επικείμενες δράσεις του κινήματος.   Τα μέλη της συμμαχίας τόνισαν τις επιπτώσεις που προκύπτουν από τις εξορύξεις και δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των κατοίκων. Βασική προγραμματική  θέση του Πράσινο & Μωβ είναι ότι οι εξορύξεις για υδρογονάνθρακες δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στον Ελλαδικό χώρο, ενώ προτεραιότητα δίνουμε στην εξοικονόμηση και την ανάπτυξη των ΑΠΕ με σχεδιασμό σε περιφερειακό επίπεδο και προτεραιότητα στο δομημένο περιβάλλον και την αδιαπραγμάτευτη προστασία των περιοχών Natura και της βιοποικιλότητας.