Πράσινο & Μωβ

Το Πράσινο & Μωβ στο νησί των Φαιάκων

Στο νησί των Φαιάκων πραγματοποίησαν τριήμερη περιοδεία ο Δομήνικος Χρυσίδης, Συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ και η Όλγα Στεφανή Συντονίστρια της συντονιστικής επιτροπής της συμμαχίας και υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Με τους ανθρώπους της συμμαχίας μας

Η περιοδεία ξεκίνησε με συνάντηση με τον Κώστα Άνθη, υποψήφιο της συμμαχίας στην Κέρκυρα, καθώς και μέλη και φίλους των κομμάτων της συμμαχίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην Κέρκυρα, θέματα μεταφορών, κινητικότητας και επιχειρηματικότητας στο νησιωτικό χώρο.

Με τους ενεργούς πολίτες και κινήματα

Η συμμαχία συναντήθηκε με ενεργούς πολίτες του νησιού για να συζητήσουν θέματα που απασχολούν το νησί. Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση με τον Θεόδωρο Βώρο, στατιστικό και γνωστό ενεργό πολίτη του νησιού σε θέματα ανακύκλωσης. Με τη συμβολή του ενεργοποιήθηκε ομάδα πολιτών για τη δημιουργία «Πράσινων Σημείων» τεσσάρων ρευμάτων ανακύκλωσης στην Κέρκυρα, για τη διαλογή στην πηγή. Επίσης εποικοδομητική ήταν η συνάντηση με τους ακτιβιστές για θέματα προστασίας των ζώων και της άγριας ζωής, Σπύρο Δαλιέτο και Αλέξανδρο Βρυώνη.

Ακολούθησε συνάντηση με μέλη του συλλόγου SAVE ERIMITIS όπου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν προστατευόμενες περιοχές, όπως ο Ερημίτης, η Αντιόπη και η λίμνη Κορρισίων. Οι περιοχές κινδυνεύουν από αμέλεια, σχεδιαζόμενα έργα και «επενδύσεις» για ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων, που δεν συνάδουν με τη λογική των περιοχών Natura, προβλήματα που επιδεινώνονται  λόγω και της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού.

Με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Βόρειας Κέρκυρας Γιώργο Μαχειμάρη, στην οποία συζητήθηκαν οι πολυεπίπεδες προκλήσεις για τους νησιωτικούς Δήμους: όπως θέματα που αφορούν στο νερό, τη στέγαση και την πρόνοια, την ανακύκλωση και διαχείριση μπαζών. Για όλα αυτά χρειάζεται τοπική αυτοδιοίκηση ενεργή, σε συνεχή διάλογο με τους πολίτες, αλλά και εθνικά και περιφερειακά σχέδια που θα ακολουθούν οι Δήμοι, έτσι ώστε η καλή πρακτική να γίνει κανόνας.

Ακολούθησε ξενάγηση από την Αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας Σπυριδούλα Κόκκαλη σε μια από τις 174 γωνίες ανακύκλωσης. Σε συνεργασία με τους δημότες, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας κατάφερε να φτάσει το ποσοστό ανακύκλωσης από το 0% στο 14% των απορριμμάτων μέσα σε τρεισήμισι χρόνια. Αρκετά μακριά από τους ευρωπαϊκούς στόχους ακόμη, ωστόσο, έχουν καταφέρει αυτό που θεωρείτο κάποτε ακατόρθωτο: χάρη σε ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο επεξεργάστηκαν ειδικοί, που πήρε χρόνο και ενέργεια για να στηθεί, να πείσει με διάλογο με τους πολίτες, να αποδειχθεί αξιόπιστο, να αποδώσει. Δείτε το κοινό μήνυμα της Αντιδημάρχου και των εκπροσώπων του Πράσινο & Μωβ.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με την Δήμαρχο Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, με την οποία η συζήτηση επικεντρώθηκε σε θέματα ύδρευσης και λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ, ενώ έγινε αναφορά στο πεπαλαιωμένο δίκτυο και στα προβλήματα ύδρευσης οικισμών εκτός πόλης, στο χωροταξικό και σε θέματα τουρισμού. Ο Συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ Δομήνικος Χρυσίδης τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ολιστική στρατηγική βιώσιμου τουρισμού, με παράλληλα περιφερειακά και τοπικά πλάνα που θα επικεντρωθούν τόσο στις ανάγκες του τουρίστα του «σήμερα», όσο και στις ανάγκες του τουρίστα του «αύριο».

Με τους ανθρώπους του πολιτισμού μας

Η περιοδεία συνέχισε με περιήγηση από μέλη της Συμμαχίας στα μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, όπου έγιναν και συζητήσεις με υπαλλήλους των μουσείων για την συνεισφορά της Κέρκυρας στην Ελληνική πολιτισμική και πολιτιστική ζωή, αλλά και τη βιωσιμότητα των πολιτισμικών μονάδων του νησιού. Δείτε το μήνυμα του Συνεπικεφαλής από το Μουσείο του Καποδίστρια, το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Συνεπικεφαλής Δομήνικου Χρυσίδη στην εκπομπή Μαζί το Μεσημέρι της Ανδριάνας Βλάχου στο Corfu Channel.