Πράσινο & Μωβ

Στο Βόλο, με τους ανθρώπους που δρουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου βρέθηκε στο Βόλο αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, με τον συνεπικεφαλής Δομήνικο Χρυσίδη, τον Κώστα Βλαχόπουλο – υποψήφιο βουλευτή Ιωαννίνων, ο οποίος εργάζεται στο Βόλο, τον Δημήτρη Λιόλιο από τη Λάρισα και τον Χάρη Μουρκάκο, υποψήφιο βουλευτή Ανατολικής Αττικής.

Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό» και Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Ο συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ εξέφρασε τη συμπαράσταση των ανθρώπων της συμμαχίας στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Βόλου και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, με δραματικές συνέπειες στη δημόσια υγεία λόγω της αέριας ρύπανσης και της καύσης σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία. Το Πράσινο & Μωβ, σε συνεργασία με την Ευρωομάδα των Πράσινων θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στην εξέταση των αναφορών των φορέων της περιοχής στην ΕΕ, ώστε να υπάρξει πίεση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για μέτρα αποτροπής της ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία. Θα αναδείξει επίσης το πρόβλημα των διώξεων πολιτών που αντιμετωπίζουν διώξεις για περιβαλλοντικές κινητοποιήσεις, όπως οι 3 πολίτες που δικάζονται στις 17/3 από την ΑΓΕΤ-LafargeHolcim στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επειδή το 2019 εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου για να σταματήσουν την εκφόρτωση επίφοβου φορτίου.

Πριν την εκδήλωση, οι εκπρόσωποι του Πράσινο & Μωβ συναντήθηκαν με φορείς που δουλεύουν σε τομείς ανακύκλωσης αδρανών αποβλήτων και κατεδαφίσεων, σε επικοινωνία με το Παράρτημα Θεσσαλίας του ΣΣΕΔ της ΑΑΝΕΛ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων με την Επωνυμία Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας). Στις συναντήσεις αναδείχθηκαν η σημασία της στροφής προς μία κυκλική οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα.

Συνάντηση έγινε ακόμη με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό», για την ενημέρωση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης μονάδας στο κλειστό και ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου. Με βάση τη διεθνή εμπειρία υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλεια, και δη λόγω της εγγύτητας του σχεδιαζόμενου σταθμού σε οικιστικές ζώνες, την προστασία της θαλάσσιας ζωής, και το αβέβαιο οικονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας επένδυσης για την περιοχή.

Οι εκπρόσωποι του Πράσινο & Μωβ συναντήθηκαν ακόμη με φορείς υγείας και ψυχικής υγείας. Μέσα από τις συζητήσεις αναδείχθηκε η αξία της πρόληψης στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας για συντήρηση και υποδομές, αλλά και της στελέχωσης των δημόσιων φορέων, σε μια περιοχή που ήδη η δημόσια υγεία αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές.

Δείτε το μήνυμα του συνεπικεφαλής Δομήνικου Χρυσίδη, από το Βόλο για τη στήριξη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δημόσια υγεία.