Πράσινο & Μωβ

Η Συμμαχία Πράσινο & Μωβ στην Πέλλα

Περιοδεία στο Νομό Πέλλας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Φεβρουαρίου.

Στην Έδεσσα, την Αριδαία και τα Γιαννιτσά βρέθηκαν οι δύο συνεπικεφαλής της συμμαχίας, Βασιλική Γραμματικογιάννη και Δομήνικος Χρυσίδης, του οποίου μάλιστα η Πέλλα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα. Μαζί τους οι περιφερειακοί εκπρόσωποι των κομμάτων της συμμαχίας από την Κεντρική Μακεδονία: η Όλγα Στεφανή, Οργανωτική Γραμματέας των Οικολόγων Πράσινων, ο Θανάσης Μακρής, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος (Οικολογία Αλληλεγγύη), ο Οδυσσέας Νεσλεχανίδης από το Βολτ Ελλάδας, με καταγωγή κι αυτός από το νομό, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας (Οικολογία- Πράσινη Λύση), Φίλιππος Γκανούλης.

Η περιοδεία  συμπεριλάμβανε συναντήσεις με  δημόσιες Αρχές, όπως τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δασαρχείο, φορείς, όπως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας, επιχειρήσεις του Νομού με πράσινο και κοινωνικό πρόσημο, καθώς και με μέλη και φίλους των κομμάτων της συμμαχίας στο Νομό. Στόχος των συναντήσεων η διερεύνηση περιφερειακών και τοπικών αδιεξόδων, αλλά και των δυνατοτήτων της περιοχής, στον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα, που είναι όλοι τομείς προτεραιότητας και προτάσεων του Πράσινο & Μωβ.

  • Η λειτουργία των δομών δημόσιας υγείας αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης  που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της Έδεσσας συζητήθηκαν διεξοδικά, τα οποία επιχειρεί να επιλύσει μια ευρεία πρωτοβουλία φορέων της πόλης. Σε μια μικρή περιφερειακή πόλη όπως η Έδεσσα η εγκατάσταση νέων επιστημόνων είναι δύσκολη και η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για να μπορούν οι λίγες θέσεις που προκηρύσσονται να μην βγαίνουν άγονες. Τα Νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών καλύπτουν αρκετούς δήμους και πρέπει να είναι προτεραιότητα των Αρχών η εύρυθμη λειτουργία τους.
  • Η ανεργία στο νομό επιμένει να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα, όπως επιμένει και η οικονομική στενότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οι συνεχείς  ανάγκες υποστήριξης της ποιότητας και προβολής τοπικών προϊόντων και ποιοτικών υπηρεσιών πρέπει να μεταφραστούν σε τολμηρές πολιτικές στήριξης της περιφέρειας, με την προώθηση ενός πιο βιώσιμου και συνδυαστικού τουρισμού, με την ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου μεταφορών και με πιο βιώσιμα ΜΜΜ, όπως τα τραίνα, τον σχεδιασμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, π.χ. με ένα παράρτημα σχολών ΟΑΕΔ σε τομείς που ο νομός Πέλλας μπορεί να διαπρέψει.
  • Παράλληλα η έλλειψη αγροτικών χεριών, σε συνδυασμό με τη νεολαία να μην έχει οργανωμένα κίνητρα ενασχόλησης στον αγροτικό τομέα, οδηγούν σε νέα αδιέξοδα. Η νέα ΚΑΠ είναι εκεί, και κινείται σε περισσότερο βιώσιμες πρακτικές, όμως ο αγρότης ακόμη εργάζεται σε μια αγορά που δεν πληρώνεται για τη δουλειά και τη ποιότητα προϊόντος που προσφέρει. Ο αγρότης θα πρέπει από κομπάρσος να γίνει πρωταγωνιστής, σε μια νέα και ανανεωμένη, πραγματικά πράσινη γεωργία.
  • Η έλλειψη σταθερού προγραμματισμού για δασικούς καθαρισμούς και πρόληψη των πυρκαγιών, η αδυναμία ελεγκτικών μηχανισμών για την παράνομη υλοτομία -εκχερσώσεις,  παρά την πρόοδο των δασικών χαρτών, αλλά και το παράνομη κυνήγι, με τους ελέγχους να βασίζονται μόνο στην κυνηγετική συνομοσπονδία, έρχονται να μεγενθύνουν τα προβλήματα ενός δασαρχείου που προσπαθεί για το καλύτερο με λίγους πόρους. Για να είναι έτοιμες οι Αρχές της Πέλλας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η πολιτική απαξίωσης και υποστελέχωσης, με την άμεση έναρξη προσλήψεων, εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και επιμόρφωσης.

Οι συνεπικεφαλής θα συνεχίσουν τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας διαρκώς τις δυνάμεις του Πρασινο & Μωβ με συνεργασίες, με νέες και νέους, που θέλουν να δουν μια άμεση δίκαιη πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα και μια ισχυρή και διαφανή διοίκηση στο πλευρό των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.