Πράσινο & Μωβ

Αποσπάσματα από τις ομιλίες στη συνέντευξη τύπου παρουσίασης της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ

Βασιλική Γραμματικογιάννη

Στην ομιλία της η Βασιλική Γραμματικογιάννη αναφέρθηκε σε όλα τα πεδία που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών:

Σε μια πραγματικά επικίνδυνη καμπή για τον κόσμο μας με τη μια κρίση να διαδέχεται την άλλη, τα πράσινα κόμματα που για δεκαετίες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, βλέπουν μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας να στρέφονται προς τις πράσινες προτάσεις. Αυτή η δικαίωση των πολιτικών τους δεν αντανακλάτε μόνο στην απήχηση που βρίσκουν στην κοινωνία αλλά και στην ενίσχυση συμμαχιών που ήδη υφίστανται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ομάδα Πράσινοι / EFA. H συμπόρευση αυτή σχηματοποιείται στην Ελλάδα με το “Πράσινο & Μωβ”.

Ο πλανήτης μας θερμαίνεται γρηγορότερα από κάθε άλλη στιγμή στην ιστορία. Σύμφωνα με την έκθεση του IPCC έχουμε μόλις 10 χρόνια για να αποτρέψουμε τη καταστροφή.

Και εμείς τι κάνουμε? Εξακολουθούμε να επενδύουμε στα ορυκτά καύσιμα που προκαλούν την κλιματική κρίση. Οι καταστροφές που ζήσαμε τον τελευταίο χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη συνεισφέρουν και στην εκτόξευση της ακρίβειας, του πληθωρισμού, στην ύφεση και ανεργία.

Η μετάβαση σε ένα άλλο μοντέλο έχει ξεκινήσει αλλά προχωράει πολύ αργά και με λάθος τρόπο… και βέβαια δεν είναι καθόλου δίκαιη. Και καμία μετάβαση δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν εμπεριέχει δικαιοσύνη. Γι’ αυτό δίνουμε έμφαση στη κοινωνική διάσταση της μετάβασης ώστε κανένας και καμία να μη μείνει πίσω. Επιπλέον η μετάβαση να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας για αυτά τα φωτεινά μυαλά, τους νέους μας που εγκαταλείπουν τη χώρα.

Στη συμμαχία Πράσινο & Μωβ απορρίπτουμε τις έρευνες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τον αγωγό EastMed, τις νέες μονάδες αερίου, αλλά και τα σχέδια για ελληνική χρηματοδότηση για νέα πυρηνική μονάδα στο Κοζλοντούι που θα δεσμεύει την Ελλάδα σε μακροχρόνια απορρόφηση της παραγωγής του.

Συντασσόμαστε με τις ευρωπαϊκές επιταγές για ενεργειακή εξοικονόμηση, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αυτοπαραγωγή ενέργειας σε μικρές κλίμακες, ξεκινώντας από την ενεργειακή αυτάρκεια των κατοικιών και των κτιρίων, προχωρώντας στις πόλεις και τις περιφέρεις και μετά σε επίπεδο κράτους. Είναι ο μόνος τρόπος να γλιτώσουμε τόσο τα μελλοντικά black out όσο και τις φαραωνικές επενδύσεις στα πανέμορφα βουνά μας.

Για την χωροθέτηση των ΑΠΕ μεγαλύτερης κλίμακας, προωθούμε νέο θεσμικό πλαίσιο που να προστατεύει αποτελεσματικά τη φύση, με το χαμηλότερο δυνατό οικολογικό κόστος.

Καταθέτουμε συγκεκριμένες αναλυτικές προτάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές και τους ορεινούς όγκους.

ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η οικονομία έχει σήμερα κεντρική θέση στις ανησυχίες των περισσότερων. Δικαιολογημένα. Μέσα στο Φεβρουάριο περιμένουμε νέο κύμα ακρίβειας. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 2021, όταν βρεθήκαμε όμηροι των διεθνών τιμών του αερίου, ενός ορυκτού καυσίμου που συμβάλλει κι αυτό στην κλιματική κρίση. Κοινωνία, οικονομία, περιβάλλον, είναι λοιπόν αλληλένδετα.

Η λέξη οικονομία προήλθε από την ελληνική ρίζα “οίκος”. Ο οίκος είχε τρεις αλληλένδετες αισθήσεις στην αρχαία Ελλάδα: την οικογένεια, τη γη της οικογένειας και το σπίτι της οικογένειας. Αυτά τα τρία αποτελούσαν τη θεμελιώδη πολιτική μονάδα στον αρχαίο κόσμο. Σε αυτό το τρίπτυχο βασίζεται και η βιώσιμη οικονομία, όπου “οικογένεια” είναι η κοινωνία.

Επιδιώκουμε λοιπόν ριζικό επαναπροσανατολισμό της οικονομίας: Να είναι παραγωγική, με ορθολογική εξωστρέφεια, καλύτερους μισθούς και αξιοπρεπή εργασία για όλες και όλους.

Παράλληλα όμως να είναι και βιώσιμη: να σέβεται τα όρια που της θέτει το περιβάλλον, να αντέχει σε έκτακτες καταστάσεις, να υπηρετεί την κοινωνία και να διασφαλίζει βιώσιμη ευημερία.

Το οικονομικό αυτό όραμα μεταφράζεται σε συγκεκριμένες προτάσεις: επιγραμματικά να αναφέρω τις επενδύσεις της Πράσινης και Ψηφιακής Μετάβασης, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, την Κυκλική Οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τον αναγκαίο μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την Κοινωνική Οικονομία, τα συλλογικά αγαθά.

Θέλουμε τη φορολογία εργαλείο αναδιανομής και δικαιοσύνης αλλά και ενθάρρυνσης ή αποθάρρυνσης δραστηριοτήτων ανάλογα με το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

ΥΓΕΙΑ: Στο Πράσινο & Μωβ θεωρούμε την υγεία δημόσιο αγαθό και εξασφαλίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα της και το δικαίωμα όλων για ίση πρόσβαση. Δίνουμε προτεραιότητα στην πρόληψη, με παρεμβάσεις σε όλα όσα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας. Προωθούμε την αντίληψη για Ενιαία Υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων για να προλάβουμε επόμενες πανδημίες. Ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, επενδύουμε στην ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς και στην ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και οικονομικούς πόρους όπου χρειάζεται. Θεωρούμε την υπερκατανάλωση φαρμάκων και τις εμπορικές πρακτικές που την προωθούν, απειλή για τη δημόσια υγεία.

Στηρίζουμε την έρευνα αλλά θεωρούμε ότι οι δημόσιες χρηματοδοτήσεις για ανάπτυξη νέων φαρμάκων θα πρέπει να συνοδεύονται με ανάλογους όρους υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

ΠΑΙΔΕΙΑ: Η νεωτερικότητα ώθησε τους ανθρώπους να βρίσκουν νόημα στη ζωή τους στην κατανάλωση. Στον ανταγωνισμό για την επιτυχία. Και άφησε τους ανθρώπους άδειους, κενούς. Σε αυτές τις αρχές της νεωτερικότητας βασίστηκε και η παιδεία. Έχουμε ένα σύστημα αγχωτικό και ανταγωνιστικό. Τα αποτελέσματα του τα βλέπουμε στις οθόνες μας από τα αυξημένα περιστατικά ακραίας βίας στα σχολεία μεταξύ μικρών μαθητών. Η παιδεία έχει ως στόχο να ωθεί τους ανθρώπους στον ανώτερο εαυτό τους η δε περιβαλλοντική εκπαίδευση προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των παιδιών καθώς και με τη φύση και τα ζώα.

Σε αυτές τις προκλήσεις απαντάμε με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αντί για αποστήθιση να αναδεικνύει την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα και την ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού. Να εμπνέει τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και να αναπτύσσει ικανότητες επικοινωνίας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ: Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που συνάνθρωποι μας προσπαθούν να επιβιώσουν, να βγάλουν την ημέρα και να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Να κρατήσουν το κεφάλι έξω από το νερό.

Το πεπρωμένο μας όμως δεν είναι γραμμένο στα άστρα. Το διαμορφώνουμε εμείς. Εξαρτάται από μας. Ας το διαμορφώσουμε λοιπόν όπως πραγματικά μας αξίζει…

Σας ευχαριστώ

 

Δομήνικος Χρυσίδης

Ο συν-επικεφαλής της συμμαχίας Πράσινο και Μωβ Δομήνικος Χρυσίδης, επισήμανε ότι μέσα από τη σύνθεση των ιδεών βάζουμε μια πιο γερή βάση για το μέλλον. Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του

 1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα όσο ποτέ αναδεικνύεται η ανάγκη να συνδεθούν τα θέματα της κλιματικής κρίσης και της ενέργειας με την εξωτερική πολιτική. Μια εξωτερική πολιτική που θα πρέπει να περάσει από τον εθνικισμό/εθνοκεντρισμό στη συνεργασία και με μακροπρόθεσμη στρατηγική.

 • Που δεν θα προσμετρά την επιτυχία με επικίνδυνους ανταγωνισμούς για εξορύξεις υδρογονανθράκων, ούτε που καυχιέται για εξοπλιστικό προβάδισμα.
 • Μια ελληνική εξωτερική πολιτική που θα είναι προστάτισσα στην δημιουργία μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, και ένα πράσινο σχέδιο συνεργασίας στη Μεσόγειο προς όφελος όλων των λαών της, στο πλαίσιο της υπάρχουσας ευρωμεσογειακής συνεργασίας. Προτεραιότητα μας πρέπει είναι η ειρήνη. ΕΙΡΗΝΗ. ΕΙΡΗΝΗ. ΕΙΡΗΝΗ. Αλλά και η προστασία των θαλασσών της περιοχής και των πολύτιμων οικοσυστημάτων της.
 • Μια πολιτική που βάζει τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση των χωρών της ευρύτερης περιοχής από τα ορυκτά καύσιμα, με καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας -στήριξη της εργασίας και ενίσχυση της κλιματικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Η Ελλάδα να δουλεύει για πάντα με το φως της, τον άνεμο και το νερό της.
 • Μια πολιτική που μιλά ανοιχτά για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, που δεν θα στηρίζεται στις επαναπροωθήσεις και στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκθέτουν τη χώρα.
 • Χρειαζόμαστε μια στροφή σε ουσιώδεις πολιτικές ένταξης μέσα από πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, με νόμιμους διαύλους εισόδου στην ΕΕ με αναλογική κατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη. Για να γίνει αυτό και πολλά άλλα χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, αλλά και περιφερειακά ενδυναμωμένη, μια Ευρώπη δημοκρατική που θα λογοδοτεί στους πολίτες της σε όλα τα επίπεδα.
 1. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το θέμα των δικαιωμάτων σαφώς είναι κεντρικό και στα εσωτερικά θέματα. Πράσινο και μωβ σημαίνει ανοιχτή και ισότιμη κοινωνία.

 • Κανείς δεν πρέπει να ρωτά για την καταγωγή σου, τον ερωτικό σου προσανατολισμό ή την επιθυμία σου να κάνεις παιδιά ή όχι.
 • Κανείς δεν πρέπει να σε κρίνει από το όνομα που έχεις.
 • Εσύ επιλέγεις τι θα φορέσεις και αποφασίζεις για το σώμα σου.
 • Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν μπαίνεις με το αναπηρικό σου καροτσάκι.
 • Το ταλέντο σου είναι αυτό που μετράει, το μεράκι, οι γνώσεις και οι δεξιότητές σου.
 • Όποιος/α κι αν είσαι, αξίζεις ίση αμοιβή και αναγνώριση για ίση εργασία.

Επιδιώκουμε την πλήρη ισότητα των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλα τα κέντρα αποφάσεων. Δίνουμε προτεραιότητα σε πολιτικές για οριστική απαλλαγή από διακρίσεις βάσει φύλου και για εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών όσο και κάθε άλλης σεξιστικής βίας.

Πράσινο και μωβ σημαίνει σπάμε το φαύλο κύκλο της φτώχειας. Συχνά η φτώχεια ξεκινά από τη γέννηση. Το να μεγαλώνεις στη φτώχεια ως παιδί είναι σαν να ξεκινάς έναν αγώνα δρόμου αρκετά μέτρα πίσω από τους άλλους. Όχι άλλα κρύα και σκοτεινά δωμάτια λόγω των τιμών ενέργειας. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πηγαίνει πεινασμένο στο μάθημα. Αν μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας έτσι, τότε ναι, δεν θα τα πιάνει κανείς! Θα μπορούν να αδράξουν όλες τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η ζωή και να κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ακριβά για να επιτευχθούν. Ωστόσο, η λύση είναι ξεκάθαρη: όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στο βαθμό των δυνατοτήτων τους. Καταργούμε τα νομικά κενά, και διασφαλίζουμε ότι όλ@ συνεισφέρουν δίκαια. Έτσι προχωράμε όλ@ μαζί μπροστά.

Αφήνοντας τη χώρα να διολισθαίνει θεσμικά δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τίποτε από αυτά. Αν δεν υπάρχει μια ακέραιη διοίκηση δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε τους νέους, ούτε τους ηλικιωμένους, ούτε τα άτομα με αναπηρία. Δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε την πράσινη μετάβαση χωρίς ένα σοβαρό κράτος.

 1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ –ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ –ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 • Πράσινο και μωβ σημαίνει δημόσια διοίκηση που είναι αποτελεσματική, όχι γραφειοκρατική και σε μεγάλο βαθμό αδιαφανής όπως είναι σήμερα. Χρειαζόμαστε άμεση θεσμική ενίσχυση της διαφάνειας, ως διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των πελατειακών σχέσεων.
 • Παρεμβαίνουμε κατά του περιορισμού δημοκρατικών διαδικασιών και ελευθεριών, κατά των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία και τη στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών.
 • Οι πολιτικοί και η Κυβέρνηση δεν είναι δικαστές. Πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι συνταγματικά απαιτούμενες διαδικασίες τηρούνται απρόσκοπτα. Σαφώς δεν μπορεί να δουλέψει ένα κράτος με μια υποχρηματοδοτούμενη ΑΔΑΕ, της οποίας το έργο υποσκάπτεται. Ως Πράσινο & Μωβ καλούμε τους πολίτες να επαγρυπνούν ώστε η ΑΔΑΕ να μπορεί απερίσπαστα να συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας στο κυβερνητικό σκάνδαλο των υποκλοπών.
 • Φαινόμενα όπως διώξεις (SLAPPS) κατά δημοσιογράφων και πολιτών που μάχονται για τη διαφάνεια, επιβάλλουν την εγρήγορση όλων μας.

Πράσινο και μωβ σημαίνει ένα κράτος σοβαρό με δομικές μεταρρυθμίσεις, ένα ακέραιο κράτος. Χρειάζεται να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, για να μην υπάρχουν ερωτήματα για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, για τη δημοκρατία, για το ποιός θα κερδίσει από την πράσινη μετάβαση.

ΕΠΙΜΥΘΙΟ

Σήμερα ανακοινώνουμε επίσημα τη συγκρότηση μιας πολύμορφης και δυναμικής συμμαχίας, το Πράσινο και Μωβ. Επιδιώκουμε να

 • Εκσυγχρονίσουμε θεσμικά και κοινωνικά την Ελλάδα.
 • Να θέσουμε τις βάσεις για μια άλλη οικονομία – μοχλό προόδου για όλ@.
 • Να περάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, προστατεύοντας τη ποιότητα ζωής, τον πλανήτη και τη βιοποικιλότητα.

Αυτά μόνο μέσα από δύο χρώματα μπορούν να εκφραστούν αυθεντικά, το πράσινο και μωβ. Μέσα από τη σύνθεση των ιδεών μας βάζουμε μια πιο γερή βάση για το μέλλον. Είμαστε αισιόδοξοι.

 

Όλγα Δούρου*

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Όλγας Δούρου που παρουσίασε την ομάδα ειδικών και υπευθύνων των πολιτικών τομέων της συμμαχίας:

“Η Συμμαχία Πράσινο και Μωβ δημιουργήθηκε για να προτείνει ένα συνολικό και βιώσιμο τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Στόχος μας δεν είναι να εμείνουμε σε ιδεολογικές αγκυλώσεις οι οποίες δεν προσφέρουν πραγματιστικές λύσεις για την χώρα. Αλλά μέσα από την σύνθεση να καταφέρουμε να συγκεράσουμε τις διαφορετικές μας πολιτικές αφετηρίες και να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλάνο διακυβέρνησης που μέσα από μια πράσινη οπτική δεν διστάζει να δώσει πραγματιστικές λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν αυτόν τον τόπο. Για αυτόν τον λόγο δημιουργήσαμε την ομάδα αιχμής. Μια ομάδα με ειδικούς σε τομείς πολιτικής οι οποίοι και θα αναλάβουν τον ρόλο των σκιωδών υπουργών σε αυτήν την μάχη που δίνουμε για ένα αύριο το οποίο θα εγγυάται ένα καλύτερο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα προτεραιότητά μας αποτελεί η Κλιματική κρίση Πράσινη ατζέντα-Μετάβαση . Όλοι οι τομείς της οικονομίας χρειάζονται διαρθρωτικές και άμεσες αλλαγές για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας. Στην ενέργεια υποστηρίζουμε τις ΑΠΕ μικρής κλίμακας και θεωρούμε προτεραιότητα την δημιουργία υποδομών αποθήκευσής της. Τα εργοστάσιά μας πρέπει να υποστηριχθούν για να γίνουν πράσινα να καταφέρουν να παράγουν δίχως να μολύνουν το περιβάλλον και δίχως επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων βιομηχανικών περιοχών.

2ος τομέας Εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο: Η προστασία του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος έχει ιδιαίτερη αξία για εμάς, ειδικά ενόψει των εξορύξεων οι οποίες και απειλούν την θαλάσσια βιοποικιλότητα αλλά και ταυτόχρονα θέτουν πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα επένδυσης και δέσμευσης του μεγαλύτερου μέρους των κερδών για τις επόμενες δεκαετίες. Ταυτόχρονα η Μεσόγειος μαστίζεται από την υπεραλίευση ενώ στους βυθούς μας και στις παραλίες μας υπάρχουν τόνοι πλαστικού οι οποίοι καταλήγουν στις τροφές και στο πόσιμο νερό μας. Για αυτό και σχεδιάσαμε έναν ιδιαίτερο τομέα Περιβάλλοντος, Θαλασσών, Νερών και Βιοποικιλότητας

3ος τομέας η οικονομική κρίση-Μοντέλο: Η Ευρώπη γερνάει και η χώρα μας έχει λιγότερο από 9.000.000 κατοίκους το 1/3από αυτούς άνω των 65 ετών. Οι επιπτώσεις στην διαμόρφωση της αγοράς εργασίας, στο ασφαλιστικό είναι τεράστιες. Για αυτό και προτείνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα 4 πυλώνων. Την σταδιακή κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από ένα ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ το οποίο θα ανεβαίνει παράλληλα με τον μέσο μισθό. Ο οποίος και πιστεύουμε πως πρέπει άμεσα να ανέβει στα 800 ευρώ και να επανεξετάζεται το ύψος του ανά 6μηνο. Οι πολίτες πρέπει να εργάζονται για να μπορέσουν να ζήσουν όχι για να επιβιώσουν. Για αυτό και προχωρήσαμε στην δημιουργία του τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Ασφάλισης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ένταξης.

4ος Τομέας Δημοκρατία – Διαφάνεια/Αντιμετώπιση Διαφθοράς όπου δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιοποίηση ως μέσω αντιμετώπισης της διαφθοράς και στη χρήση ανοικτών λογισμικών στο δημόσιο.

5ος Τομέας Ανθρώπινα και Κοινωνικά Μοντέλα. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να υποστηριχθεί. Το ίδιο ισχύει και για προσπάθειες αυτοοργάνωσης, κοινωνικής οικονομίας αλλά και συνεταιριστικών μοντέλων.

6ος Τομέας Δικαιώματα της φύσης και των Ζώων. το Πράσινο και Μωβ προωθεί την μείωση κατανάλωσης κρέατος αλλά και παραγώγων του στο 50%. Η επίτευξη αυτού του ποσοστού μέσω της μείωσης της σπατάλης τροφίμων αλλά και την συνειδητή μείωση της κατανάλωσης είναι αναγκαία ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ο πλανήτης μας πρέπει να θρέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους και πως για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιούνται κατά κόρον γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές αλλά και παράλληλα απάνθρωπες συνθήκες δια βίωσης για τα ζώα. Παράλληλα απαιτούμε το κλείσιμο των ζωολογικών κήπων και την αντικατάσταση τους από κέντρα προστασίας σπάνιων ειδών. Η βιοποικιλότητά μας πρέπει να προστατευθεί.

7ος Τομέας Παιδεία και Πολιτισμός Η παιδεία μας πρέπει να εκμοντερνιστεί. Δεν μπορούν τα παιδιά μας να συνεχίσουν να παπαγαλίζουν, δεν μπορεί αντί για τους θεσμούς και τα κοινωνικοπολιτικά συστήματα να μαθαίνουν θρησκευτικά. Οι νέοι σε λίγο θα γίνουν ακριβοθώρητοι λόγω της δημογραφικής γήρανσης, για αυτό και είναι ύψιστης σημασίας να τους δοθούν κίνητρα παραμονής στη χώρα. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να έχουν επαφή με την αγορά εργασίας αλλά η παιδεία δεν μπορεί να εμπορευματοποιηθεί. . Οι καλλιτέχνες στα μάτια της πολιτείας βρίσκονται σε 2η μοίρα κάτι που έχει αποδειχθεί από την μη μέριμνα του κράτους να αναβαθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ηθοποιών. Αλλά και από την στάση του ως προς την οικονομική του ενίσχυση κατά την καραντίνα. Ταυτόχρονα μεγάλη έμφαση δίνεται στις συλλογικές πρωτοβουλίες αλλά και στην πολιτισμική μετεξέλιξη.

8ος Τομέας η Υγεία. Κατά την Πανδημία χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία επάνδρωσης των ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η μέθοδος με την οποία το Υπουργείο Υγείας πληρώνει τις φαρμακοβιομηχανίες αυξάνει το κόστος των φαρμάκων. Ζητάμε μερική απελευθέρωση των πατεντών. Αποκέντρωση της υγείας, έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη αλλά και στην οδοντιατρική αλλά και ψυχική υγεία.

*Η κυρία Δούρου είναι υποψήφια διδάκτωρ κοινωνικής πολιτικής με ειδίκευση στα ενεργά γηρατειά, την εργασία και το ασφαλιστικό. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και ως αναλύτρια οικονομικού εγκλήματος στην Πολωνία.

 

Δηλώσεις από στελέχη των κομμάτων απαρτίζουν τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ:

Η Όλγα Στεφανή μέλος της συμμαχίας από τους Οικολόγους Πράσινους υπογράμμισε ότι: «Σήμερα, σηματοδοτείται η απαρχή μιας εκλογικής συνένωσης του Πράσινου και Μωβ χώρου από την Πολιτική Συμμαχία 7 σχημάτων. Το Πράσινο & Μωβ. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ Πράσινοι θέλουμε μέσα από τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ&ΜΩΒ να εκφράσουμε πολιτικά το Πράσινο Κύμα στη χώρα μας. Συμμετέχουμε στη Συμμαχία με όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας με αντιπροσώπευση στις επιτροπές της έχοντας ενεργούς ρόλους κεντρικά και περιφερειακά».

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, συν-εκπρόσωπος των Πράσινων και νυν δημοτικός σύμβουλους στο Δήμο Θεσσαλονίκης, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εκπροσωπηθούν οι πολίτες στη βουλή από το Πράσινο & Μωβ: «Σε μια εποχή συγκρούσεων και αντιπαράθεσης χωρίς όρια, η συμμαχία “Πράσινο και Μωβ” επιδιώκει να εκφράσει στην επόμενη Βουλή όλο το πλάτος του ευρωπαϊκού Πράσινου Κύματος, που εκφράζει η δυναμική ομάδα Greens/EFA με 73 ευρωβουλευτές στο ΕΚ. Έχουμε πίσω μας αγώνες για την οικολογία, την ποιότητα ζωής, τη φιλοζωία, τα δικαιώματα, την αλληλεγγύη, την κοινωνία της ανεκτικότητας και του σεβασμού της διαφοράς. Και καταθέτουμε τις εναλλακτικές προτάσεις μας στους πολίτες.»

Ο Θανάσης Χάντζιος, υποψήφιος διδάκτωρ πληροφορικής και μέλος της Δ.Ε. του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας (το ευρωπαϊκό κόμμα Πειρατών συμμετέχει με 4 ευρωβουλευτές στην ομάδα των Πράσινων / EFA καθώς και στην κυβέρνηση της Τσεχίας) τόνισε: «Από την πρώτη εκλογή ευρωβουλευτή από το κόμμα πειρατών της Σουηδίας, ως πειρατές συμμετείχαμε στο ευρωπαϊκό κόμμα των Greens/EFA. Έτσι κι εδώ, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια, δίνουμε το παρόν μας σε αυτή τη συμμαχία του “Πράσινο και Μωβ”. Ερχόμαστε να βάλουμε το λιθαράκι μας για ανοιχτές πατέντες, κόντρα στα συμφέροντα των λίγων και προς όφελος όλων των ανθρώπων. Όσον αφορά την υγεία, προτάσσουμε τη μελέτη και ανάλυση του τρίπτυχου “περιβάλλον – ζώα – άνθρωποι”. Έχουμε μέχρι σήμερα δώσει πολύ μεγάλη μάχη για να σπάσουν τα κλουβιά-κολλαστήρια των ζώων, τα οποία λειτουργούν και ως εκκολαπτήρια νέων ιών. Επιπλέον, ζητάμε πλήρη διαφάνεια των διαδικασιών. Τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Λέμε ρητά “τέλος στις παρακολουθήσεις των πάντων” και διεκδικούμε την άμεση προστασία των προσωπικών δεδομένων και του προσωπικού βίου, κόντρα στα πρόσφατα κυβερνητικά έκτροπα, που δε σάστισαν ούτε στο να διαρρεύσουν δημόσια τα προσωπικά δεδομένα ενός παιδιού που έχει βιαστεί κατ’ εξακολούθηση. Τέλος διεκδικούμε την άμεση θέσπιση του όρου της “γυναικοκτονίας” ως ξεχωριστό ποινικό αδίκημα, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να μελετηθεί το φαινόμενο σε βάθος, με τελικό στόχο την πρόληψή του και την εξάλειψή του. Αυτό είναι ξεκάθαρα θέμα παιδείας: οικογενειακής, σχολικής και τέλος κοινωνικής. Να βάλουμε τώρα ΤΕΛΟΣ στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών!»

Ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής και π. Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου – συμπρόεδρος των Πράσινων-Αλληλεγγύη εστίασε στις λύσεις με συνοχή, προς όφελος των πολλών. «H συμμαχία Πράσινο και Μωβ συμμετέχει στις εκλογές για να συμβάλλει με τη συμμετοχή της στην επόμενη Βουλή – και με τους 8-10 βουλευτές που εκλέγει ένα κόμμα που ξεπερνάει το όριο του 3,0% – στην αλλαγή της πολιτικής, των πολιτικών προτεραιοτήτων, και των πολιτικών συσχετισμών ώστε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία, να συνεισφέρουμε σε συνεκτικές λύσεις προς όφελος των πολλών, του περιβάλλοντος και της οικονομίας, των σημερινών και των επόμενων γενεών».

Ο Νίκος Ράπτης, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής και Επιχειρηματίας, επικεφαλής του Κόμματος για τα Ζώα, κάλεσε τους πολίτες σε αυτές τις εκλογές να αναλογιστούν την τύχη των ζώων και να τους δώσουν φωνή στη βουλή: «Το δίλημμα που θέτουμε στους φιλόζωους πολίτες είναι: θα ψηφίσετε πάλι κόμματα που υποστηρίζουν τη γούνα, το κυνήγι, τα αδέσποτα και τα σφαγεία ή θα διεκδικήσετε μια πολιτική για τα ζώα, με το Κόμμα για τα Ζώα στο Πράσινο και Μωβ;»

Η Ηλέκτρα Ρώμη Δόχτση, Γενική Γραμματέας του Βολτ Ελλάδας, κόμμα μέλος του Volt Europa που ανήκει στην ευρωομάδα των Greens/EFAστην ομιλία της ανέφερε: «Τα σύγχρονα προβλήματα δεν γνωρίζουν σύνορα. Η κλιματική, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς μας απέδειξαν πως η Ευρώπη έχει περισσότερη ανάγκη για αλλαγή από ποτέ. Στο Βολτ πιστεύουμε ότι η χώρα μας μπορεί να βελτιωθεί αν βελτιώσουμε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κοινό υπουργείο οικονομικών, διευρυμένες αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ευρωστρατό, κοινή εξωτερική πολιτική και πάνω από όλα μια δημοκρατική και ισότιμη ομοσπονδία. Θεωρούμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα πρέπει να διασφαλίζεται μέσω ρυθμίσεων και κανόνων, προκειμένου η ανάπτυξη να είναι όσο το δυνατόν πιο βιώσιμη και φιλική προς τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, οι μεγαλύτερες πληγές που μαστίζουν τη χώρα σε εθνικό επίπεδο είναι η διαφθορά και η ανισότητα, με ενα αναξιόπιστο πελατειακό κράτος που παρακολουθεί, προβληματική δικαιοσύνη που κάνει τα στραβά μάτια σε νεοναζί και βιαστές και ελάχιστη πρόνοια για τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων και των προσφύγων που η κυρίαρχη πατριαρχική κουλτούρα υπονομεύει συνεχως

Ο Γιώργος Κουνάνης εκπροσωπώντας το οικοφεμινιστικό quiνημα ΚΥΚΛΟΣ ανέφερε: «Είμαστε το πρώτο οικοφεμινιστικό και queer κόμμα. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πατριαρχική εξουσιαστική βία, για την απελευθέρωση του οικοσύστηματος, ανθρώπων, θηλυκοτήτων, ζώων και λοιπών ευαλωτοτήτων. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσα μοιράζονται τις αξίες μας γιατί η αλληλέγγυα συνεργασία είναι το μέλλον και γιατί νιώθουμε την επιτακτικότητα δράσης για μια δίκαιη μετάβαση προς ένα βιώσιμο μέλλον. Μετάβαση προς μια δίκαιη ανθεκτικότητα με λιγότερες ανισότητες στην περιβαλλοντική κρίση που είναι ήδη εδώ και που το ανθρώπινο είδος προκάλεσε. Η αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης πρέπει να περιλαμβάνει φεμινιστικές αξίες φροντίδας, ισονομίας με οικοκεντρική εστίαση κι είμαστε εδώ γι’αυτό